Gyógynövények télire

Amennyiben elfogadjuk a Bürghi-féle elmélet igazságát, miszerint ha több hasonló hatású gyógynövényt keverünk össze, akkor ennek hatása sokoldalúbb, mintha csak egyféle füvet használunk, nos, akkor érdemes minél többféle gyógyhatású növényt beszerezni és eltenni télire.

Család-otthonValló László2010. 09. 01. szerda2010. 09. 01.
Gyógynövények télire

Kétségtelen, hogy a frissen szedett növény gyógyít a legjobban, azonban a szárított forma is hatásos gyógymódot garantál a téli hónapokban. Legföljebb egy évig éljünk vele, s jövő ilyenkor újítsuk meg a készletet, mert hatását veszti. Fontos, hogy csak teljesen száraz növényeket tegyünk el, tárolásukra a papírzacskó, a kartondoboz, illetve a színes üveg alkalmas (ez utóbbi azért, mert a fénytől óvni kell a drogot). A leveles szárat kössük csokorba (legföljebb nyolcat, tízet egybe) és akasszuk föl jól szellőző, meleg és sötét helyiségben. Ha megszáradt, szedjük le a levelet a szárról és úgy tegyük el.

Ha virágot szárítunk, előzőleg mossuk meg a virágfejeket, majd tegyük nedves itatóspapírra, és várjuk meg, míg teljesen megszárad. A gyökeret szintén mossuk meg, vágjuk apró darabokra és terítsük szét itatóspapíron. A megszikkadt gyökérdarabokat célszerű langymeleg sütőben 2-3 órán át szárítani.

Hasonlóan járjunk el a bogyókkal is. Ha megmostuk és itatóspapíron megszikkasztottuk, tegyük őket egy tálcán már kikapcsolt, de még meleg, félig nyitott ajtajú sütőbe, és ott szárítsuk meg. Ezt követően egy ideig még tartsuk száraz, meleg és sötét helyen, hogy teljesen kiszáradjanak.

Ha termést, magot teszünk el télire, akasszuk fel a terméses növényt fejjel lefelé és úgy szárítsuk meg.

Jó tudni, hogy a gyökerekből és bogyókból csak lassú tűzön való huzamosabb ideig tartó főzéssel oldható ki a hatóanyag, míg a virágokból és a levelekből egyszerű forrázat révén.

Ezek is érdekelhetnek