Termeljünk vagy ne termeljünk?

Nem ajánlják gyermekeiknek hivatásul a termelő szektort az amerikaiak, helyette még a pénzügyi szféra is vonzóbb alternatívának tűnik. Pedig tavaly fordított volt helyzet – derült ki egy friss felmérés eredményeiből.

Család-otthonKovács Réka2010. 09. 27. hétfő2010. 09. 27.

Fotó: Ian Britton

Termeljünk vagy ne termeljünk? Fotó: Ian Britton

A Deloitte tanácsadó cég és a Manufacturing Institute közös felmérése szerint az amerikaiak mindössze egyharmada javasolná gyermekének, hogy a gyártó-termelő szektorban helyezkedjen el. A legvonzóbb ágazatok a technológia és energia, de sokan választanák az egészségügyi szférát és a kommunikációhoz köthető szakmákat is. A termelési szektort a legkevésbé vonzó kiskereskedelem elé, de a pénzügyi szolgáltatások mögé helyezték. Egy évvel ezelőtt – érezhetően a gazdasági válság hatására – a termelési ágazatot még a pénzügyi szféra elé helyezték a megkérdezettek – olvasható az ELTE hírlevelében.

A válaszadók többsége úgy véli, hogy az ipari termelés hozzájárul a nemzetgazdaság biztonságához és az életszínvonal fenntartásához, ám a jelenlegi feltételek mellett nem tartják vonzó alternatívának. Véleményük szerint az erős termelési ágazat kiépítésének és fenntartásának elsőbbséget kellene élveznie a gazdaságpolitikában.

A kutatók szerint a gyártási szektor némileg ellentmondásos megítélését az magyarázza, hogy a megkérdezettek többsége úgy gondolja: a nemzeti ipari termelés hosszú távon inkább gyengül, mint erősödik – ezért nem tartják tanácsosnak, ha valaki ebbe az irányba orientálódik.

Ezek is érdekelhetnek