Tűzoltó leszel s katona! Tényleg?

Tűzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász! – ígéri József Attila versében egy bizonyos kis Balázsnak. A ma kisbalázsai nemigen tudják, mi is az a pásztor, vagy ha mégis, ritkán álmodnak róla.

Család-otthonGeizer Andrea2010. 09. 15. szerda2010. 09. 15.

Kép: Péli Melinda Bagi Óvonő gyermekekkel. 2010.08.13. Fotó: Bohanek Miklós

Tűzoltó leszel s katona! Tényleg?
Péli Melinda Bagi Óvonő gyermekekkel. 2010.08.13. Fotó: Bohanek Miklós

Egyáltalán: gondol-e az óvodás korú gyerek az eljövendő hivatására? Ezt a legkönnyebben kideríteni a körükben lehet. Nos, a Pest megyei Bag napközi otthonos óvodájának kiscsoportosai először nem is értik tudakozódásomat, keverik a farsangi „mi leszel?” kérdéssel. Így Emikétől megtudom, hogy ő hosszú nyakú, piros dinó lesz. Dávid meg Pókember vagy Batman.

Ezért aztán Péli Melinda és Antalóczyné Kurucz Ágnes óvónők besegítenek nekem: „Arra vagyunk kíváncsiak, mit fogtok dolgozni, ha majd nagyok lesztek, mint anya és apa?” Kiderül, hogy ketten óvó nénikké válnak, jövőbeli tanító néni is akad, meg három orvos. Petra is ez utóbbi álláspontra jut, de előfordulhat, hogy mégis inkább házakat rajzol majd, mint építészmérnök anyukája. A fiúktól persze markánsabb válaszokat kapok. Batman és Pókember eztán is szóba kerül, amin nincs mit csodálkozni: „repülni” is tudnak, s legyőzik a rosszakat. Benedek rendőrnek megy, Máté tűzoltónak. Miért? Hát mert a rendőrnek pisztolya van, a tűzoltó pedig eloltja a tüzet. Ilyen egyszerű ez.

Hogy kicsikét könnyebben boldoguljak, átmegyek a nagycsoportba. Találkozom majdani karatéssal, mesterszakáccsal, énekesnővel, őslénykutatóval. Készülnek is leendő hivatásukra: az őslénykutató sok dinó nevét ismeri és le is tudja rajzolni a kedvenceit, a mesterszakács pedig már egyedül süti a muffint. Az énekesnő csak énekelni szándékozik, hangszeren játszani nem, az a zenekar dolga, s természetesen akad majd fiú párja is a színpadon, aki kicsit magasabb lesz nála. A majdani óvó néni természetesen itt, ebben az oviban fog dolgozni, hiszen Bagon lakik. Minden válasz kiérlelt, karakán, részletekbe menő.

A ma óvónőit kérdezem. Nos, a többségük már gyerekkorában is ez akart lenni, vagy esetleg tanárnő. S a 10-20 évvel ezelőtti ovisok? Először ugyanúgy a rendőrt, tűzoltót, óvónőt emlegetik, aztán sorra-rendre eszükbe jut több más minden. Akadt tévészerelő – hiába, még az informatikai forradalom előtt jártunk. Hentes: akkoriban mindenfelé vágtak disznót. Parkettás, hiszen apa is az. Mozdonyvezető, mert vonatoztunk a múlt héten. Kukásautó-sofőr, porszívóeladó, kamionszerelő – mikor mi ragadta meg a fantáziát.

A gyerkőcök mindenkor leginkább a szüleiket, a környezetüket utánozzák, vagy amit az utcán, a tévében látnak. Ámbár nem beszélgettem jövendőbeli termékmenedzserrel vagy kontrollerrel sem, pedig meglehet: a szülők között akad az is.

Kíváncsi vagyok, mi történt az egykori porszívóárus-, pilóta-, or¬vos-, kukásautóvezető-jelöltekkel? Némelyikük bizonyára valóra váltotta az álmait. Vélem, a többség viszont nem. Ám bizton remélem: valahogy mindannyian elboldogulnak.

Ezek is érdekelhetnek