Hogyan ne hízzunk el az ünnepekig?

Az év vége egyrészt az ünnepvárásról szól, de sok munkahelyen ez a legstresszesebb időszak. Ilyenkor kevésbé figyelünk oda az étkezésünkre, aminek következutében már eleve néhány plusz kilóval kezdjük az ünnepeket. Mit tehetünk ez ellen?

Család-otthonKovács Réka2010. 11. 05. péntek2010. 11. 05.
Hogyan ne hízzunk el az ünnepekig?

A karácsony egyike azon ünnepeknek, amikor a családdal eltöltött napok alatt, a folyamatos nagy evések következtében alattomosan kúsznak fel a plusz kilók. Ezek leküzdésére számos módszer létezik, de a közelmúltban több kutatási eredmény is napvilágra került, egyik-másik eredményére nem is gondoltunk volna. Kiderült ugyanis, a megfelelő kalciumbevitelnek fontos szerepe lehet alakunk megőrzésében.

Azt eddig is lehetett hallani, hogy a kalcium létfontosságú szerepet tölt be a csontok fejlődésében és állományuk megőrzésében. Most az is kiderült, hogy van összefüggés a táplálékkal bevitt kalcium mennyisége és a zsírsejtek kalciumkoncentrációja között. Alacsony kalciumbevitel esetén az erre adott hormonválasz következtében megnő a zsírsejtek kalciumtartalma, ami csökkenti az adott sejtek zsírt mobilizáló képességét. Így tehát az alacsony kalciumtartalmú táplálkozás ördögi kört indít el, melyben az élelmiszerekkel elfogyasztott többlet táplálék könnyen raktározódik el a zsírszövetekben az étkezések után, de nehezen távozik onnan, amikor szükség lenne rá. Ez a zavar végső soron elhízáshoz vezet. A hazai táplálkozásra is jellemző alacsony kalciumfogyasztás tehát összhangban állhat az elhízás problémájának terjedésével.

A kalcium napi ajánlott mennyisége legalább 800-1000 mg. Ezt Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusának javaslata alapján – többek között – a következő élelmiszerekből fedezhetjük:
♦ 1 pohár (2 dl) 2,8% zsírtartalmú tej: 228 mg
♦ 1 pohár (140 g) natúr joghurt: 168 mg
♦ 2-3 evőkanálnyi (100 g) félzsíros túró: 80 mg
♦ 1 vékony szelet (25 g) Trappista sajt: 150 mg
♦ 1 maréknyi (50 g) dió: 101 mg
♦ 100 g paraj: 133 mg
♦ 100 g brokkoli: 87 mg
♦ 1 pohár (2 dl) Theodora Kékkúti ásványvíz: 56 mg
♦ 1 tálka Nestlé gabonapehely teljes kiőrlésű gabonával (30 g pehely + 125 ml tej): 230-232 mg

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek