Adomány, segítség, önkéntesség: gyengén állunk

Egy nemrég nyilvánosságra került közvélemény-kutatás szerint a fejlett országok lakói jóval többet tesznek a közösségükért, mint a fejlődő országokban élők. Mint kiderült, a hazafiasság kérdésében Magyarország a fejlődő országokhoz hasonlít.

Család-otthonKovács Réka2011. 01. 28. péntek2011. 01. 28.
Adomány, segítség, önkéntesség: gyengén állunk

A segítőkészséget, önkéntességet és adományozási hajlamot vizsgálta nemzetközi felmérésében a Gallup, s arra kereste a választ, mely országokra jellemző a hazafias gondolkozás. Az eredmények szerint a fejlett országok állampolgárai nagyobb társadalmi elkötelezettséget mutatnak a fejletlenebb régiók lakóinál.

A 130 országban elvégzett kutatás során polgári elkötelezettségi indexszámot alkottak, amelyet a megkérdezettek pénzadományozási szokásainak, az idegeneknek nyújtott segítségének és a civil szervezetek munkájában való önkéntes részvételének figyelembevételével számoltak ki. Ennek alapján megállapították, hogy 60 pontos indexével az USA és Írország lakói körében a legmagasabb az állampolgári elkötelezettség. – olvasható az ELTE hírlevelében.

Az USA-ban a megkérdezést megelőző hónapban a lakosság 65 százaléka adott pénzt jótékonysági szervezetnek, 43 százalék vállalt kisebb-nagyobb önkéntes munkát, s 73 százalék segített valamilyen formában idegeneknek. Az írek 75 százaléka adott pénzt, 38 százalék volt önkéntes, és 65 százalék segített idegeneknek.

Tőlük nem sokkal lemaradva, 50 pont feletti indexszel rendelkezik még Ausztrália, Új-Zéland, az Egyesült Királyság, Hollandia, Kanada, Srí Lanka és Thaiföld is, míg Hongkong 49 ponttal került be a leghazafiasabbak közé.

Az országok túlnyomó többségében a megkérdezettek inkább csak adományokat adnak a rászorulóknak, az önkéntes munkát a 130 országból mindössze háromban tartották kiemelten fontosnak.

Összességében a fejlett országok körében nagyobb a hazafias érzelem, azonban ez a kép nem homogén. Thaiföldön például a megkérdezettek 83 százaléka állította, hogy pénzt adományozott jótékony célra (ez az érték a legmagasabb a 130 ország közül), ugyanakkor alig 16 százalékuk vállalt önkéntes munkát. Ezzel szemben az USA lakosai kisebb arányban adtak pénzt, viszont a vizsgált országok közül ők hajlanak leginkább az önkéntességre.

A legkevésbé hazafias 11 ország indexszáma 19 és 11 pont között alakult, s mindegyik vizsgált kérdésben messze elmaradtak az átlagtól – kivéve Bosznia-Hercegovinát, ahol az állampolgárok negyede adományozott pénzt, illetve Algéria, ahol a megkérdezettek 44 százaléka segített idegeneknek. Rajtuk kívül a lista végén szerepelt még Litvánia, a palesztin területek, Bulgária, Görögország, Albánia, Ruanda, Szerbia és Burundi. A listát Horvátország zárja, ahol az állampolgárok 23 százaléka segített idegeneknek, 8 százaléka adott pénzt jótékony célra, s alig 2 százalék vállalt önkéntes munkát.

Nem a lista legvégén, de ahhoz közel szerepelt Magyarország. Hasonlóan Oroszországhoz, Romániához, Uruguayhoz, Macedóniához, Vietnámhoz, Portugáliához, Dzsibutihoz és Kongóhoz, hazánk csak 22 pontos indexszámot szerzett. Az adatok szerint a magyarok a megkérdezést megelőző egy hónapban 37 százalékos arányban segítettek számukra idegen honfitársaiknak, 20 százalékos arányban adományoztak pénzt jótékony célra, s 8 százalékos arányban vállaltak önkéntes feladatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek