Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Borsodi madárka, csíramálé, csimbók leves - ilyen és hasonló helybéli ételek kerülnek a tányérokba a menzákon.
Többek közt a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, a Védegylet, és a Naturháló szervezte azt a mozgalmat, melynek célja, hogy legyen legalább két nap az évben, amikor a helyi ételek és specialitások szerepelnek a menzai étlapokon. Mégpedig a Magyar Kultúra Napja alkalmából, január 21-én, s az élelmezési világnap alkalmából, október 17-én.
Kívánalom, hogy a helyi specialitás legalább 3 fogásból kell álljon, lehet benne gyümölcs-zöldséglé, aszalvány, savanyúság, sütemény, s mindenféle jó, amire helyben méltán büszkék. A szervezők kérték, hogy amennyire a beszerzés megengedi, e két napon az ebéd helyi termékek és helyi alapanyagok felhasználásával készüljön.
Nevezések az ország minden tájáról érkeztek. Többnyire kis települések, melyek még önálló főzőkonyhái tudtak bekapcsolódni e mozgalomba, mivel ők rugalmasabban alakíthatják a menüt, jobban kapcsolatban vannak a helyi termelőkkel. Nagyobb önállóság jellemzi még az egyházi és az alapítványi intézményeket.
Érkezett nevezés Budapestről, Csongrád- Bokrosról, Komlóskáról, Miskolcról (itt január 24-én lesz a Mi menzánk nap, mert 21-e péntek húsmentes nap). Neveztek Nagykörűből, Orfűről, Panyoláról, Rédicsről, Szentkirályról, Székesfehérvárról is. Többen már az októberi menüt is benevezték.
A szervezők hagyományteremtő felhívásnak szánják e napokat, s várják az októberi napra az új jelentkezőket. Így próbálják segíteni a helyi termelőket, hogy minőségi termékeik minél szélesebb körben jussanak be a közétkeztetésbe.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu