Éjszakai és nappali bajok

Olvasónk arról panaszkodik, hogy éjszaka sokszor kell kimennie a mellékhelyiségbe. Urológusnál már járt, de a kapott gyógyszer nem enyhítette panaszait.

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 01. 14. péntek2011. 01. 14.
Éjszakai és nappali bajok

Normális körülmények között az emberek napi 6-8 órát alszanak anélkül, hogy álmukat sürgős szükség megzavarná. Amennyiben ez nem így van, a panasz oka kiderítendő. Ha az inger gyakori, sürgető, és a vizelet mennyisége egyszeri alkalommal csekély, valószínűleg gyulladásról van szó. Ilyenkor a gyulladás csökkenti a hólyag befogadóképességét. Okozhatja a panaszt cukorbetegség vagy hólyagdaganat. Felléphet idegesség miatt vagy nőgyógyászati betegség következményeként is. Okozhatják természetesen vízhajtó gyógyszerek, de a lefekvés előtti túlzott mennyiségű folyadékfogyasztás is. Férfiaknál a leggyakoribb ok a prosztatabetegség. Nem ritka idősebb betegeknél a szívelégtelenség sem mint kiváltó ok. Kivizsgáláskor az urológiai vizsgálat mellett célszerű bel-, ideg- és nőgyógyászati vizsgálatot is kérni. Megelőzésként este kevesebb folyadékot igyunk. Ezenkívül fontos a személyi higiénia a húgyúti és nőgyógyászati fertőzések elkerülése érdekében.

Betegeskedő jeligéjű olvasónkat magas vérnyomás, ízületi bántalmak és emelkedett vérzsírértékek miatt kezelik. Emellett a lábain lévő visszértágulatok is panaszt okoznak. A kezeléseivel nincs maradéktalanul megelégedve, ezért sok kérdést tett fel. Milyen sűrűn kell a laboratóriumi paramétereket ellenőrizni? Hogyan lehet, hogy egyik orvos szerint operálni kell a visszereit, míg a másik gyógyszert ajánl? Mitévő legyen ízületi panaszaival, hiszen az emiatt kapott gyógyszerek már kikezdték gyomrát?

Újra csak azt hangsúlyozhatom, hogy ennyi kérdés megválaszolásához ismerni kell nemcsak a kórtörténetet, de magát a pácienst is. Az újságban olyan egyéni problémák, levelek kaphatnak helyet, amelyek sok olvasónknak szolgálhatnak tanulságul. Csak annyit mondhatok levélírónknak, hogy az ízületi panaszok valószínűleg komplex gyógyítást igényelnek, vagyis a gyógyszer mellett gyógytorna, fizikoterápia, fürdőkezelés is szükséges lehet az eredményes kezelés érdekében. A vérzsírértékek ellenőrzésének gyakorisága attól függ, hogy a gyógyszeres kezelés milyen stádiumában van. A régóta gyógyszerelt, gyógyszerrel beállított értékeket elegendő évenként, maximum félévenként ellenőrizni. A gyógyszerek okozta gyomorpanaszokat sosem szabad elhallgatni, mindenkinek azt javaslom, hogy ilyenkor beszélje át orvosával a gyógyszerelést, indokolt esetben gasztroenterológiai vizsgálat is szükségessé válhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek