Házasságmentő hétvégék

Előjött az érzés, amit szinte elfelejtettünk: a szerelem. Húszéves házasságban élő pár lelkendezett így a Házas Hétvége nemzetközi katolikus mozgalom programja után.

Család-otthonPalágyi Edit2011. 01. 29. szombat2011. 01. 29.

Kép: fehér balázs és felesége házas hétvége esemény szervező 2011 01 22 Fotó: Kállai Márton

Házasságmentő hétvégék
fehér balázs és felesége házas hétvége esemény szervező 2011 01 22 Fotó: Kállai Márton

Manapság az élet arról szól, hogy ha veszek egy ruhát, előbb ötöt-hatot is felpróbálok, mire eldöntöm, melyik az igazi. S még akkor is megeshet, hogy másnap visszaviszem. Egyre inkább így vagyunk a párkapcsolatokkal is. Akik csak összebútoroznak, náluk benne van a pakliban, hogy ha nem sikerül a dolog, legfeljebb szétköltöznek. Ez pedig nem igazán az elkötelezett, mély kapcsolat felépítésére sarkall. A házasság viszont valóban életre szóló szövetség – magyarázza Fehér Balázs.

Az egri Fehér házaspár három évtizede lépett frigyre egymással. A mérnök férj és gyermekgyógyász felesége nem állítják, hogy sosem voltak hullámvölgyeik. Ám abban biztosak: mindig van kiút a nehézségekből, mert a házasság életük legnagyobb, közösen vállalt kalandja.

– Katartikus hatással volt ránk, amikor részt vettünk az első házashétvégén. Kapcsolatunk megújult, felfrissült. Ez a péntektől vasárnapig tartó program meglepően sokat segíthet azoknak, akik legalább öt éve házasok, vagyis már elmúlt a rózsaszín köd időszaka, s rájöttek, hogy megfakult a kapcsolatuk. Azoknak azonban nem való, akiknek már visszavonhatatlanul tönkrement a házassága – mondja a feleség, dr. Juhász Györgyi.

A házashétvégéket egy katolikus pap irányításával három házaspár vezeti, akik saját sorsuk példáját osztják meg a résztvevőkkel. Fehé­rék hamar szervezőivé is lettek e közösségnek, melybe idestova húsz éve csöppentek bele. Egy osztrák házaspár hozta el hozzánk ezt a lelkiséget, s azóta több ezer, egyházi házasságot kötött pár csatlakozott. A Magyar Házas Hétvége 25. évfordulójának ünnepségén a párok zsúfolásig megtöltötték az esztergomi bazilikát.

Ahogyan telnek-múlnak az évek, óhatatlanul is eltávolodunk a párunktól, a szőnyeg alá söpört gondjaink is felgyülemlenek. A házas¬hétvége programja viszont felér egy lelki nagytakarítással, kiadós szellőztetéssel. Sokszor csak úgy tudunk ismét bensőségesen találkozni a társunkkal, ha kiszakadunk a hétköznapi taposómalomból. Itt megtanuljuk a páncélunkat levetni – állítják Fehérék. S nem csupán arról van szó, hogy a párok lelkileg töltekeznek, de a konfliktusok kezeléséhez is segítséget kapnak. Fehér Balázs például az egyik találkozó után olyan döntést hozott, amire korábban nem lett volna hajlandó:

– Belekóstoltam egy távol-keleti harcművészeti ágba, egyre lelkesebben jártam az edzésre – kezd bele a történetbe. Jöttek az eredmények, mindez egyre több elfoglaltsággal járt, a hétvégeken is távol volt a családtól. A felesége leginkább csak a szemöldökét vonta össze, mígnem aztán az egyik házashétvégén megbeszélték a dolgot. A férj szakított a harcművészettel. Utólag úgy gondolják: ha akkor Balázs nem teszi meg ezt a lépést, mára eltávolodtak volna egymástól. Most, amikor már kirepültek a gyerekek a szülői házból, magányosan lézengenének a lakásban. S legfeljebb arról tudnának beszélgetni: esik-e az eső vagy hogy ízlett-e az ebéd...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek