Vágó István: Nincs benne valami!

Van benne valami! – Vágó István hajdani televíziós műsorára rímel a Nincs benne semmi! E címmel szervezett ugyanis világméretű kampányt egy brit civil szervezet, hogy lerántsa a leplet a homeopátiáról. Az idén a magyarok is képviseltetik magunkat az akcióban. Az örök szkeptikus Vágó is mellettük áll.

Család-otthonBorzák Tibor2011. 01. 17. hétfő2011. 01. 17.
Vágó István: Nincs benne valami!

A 10:23 Homeopátia – Nincs benne semmi! elnevezésű kampányt a brit Merseyside Szkeptikus Társaság indította útjára tavaly. Azt kívánják bebizonyítani, hogy a homeopátia hatástalan, így alkalmazása értelmetlen. Az idén egy magyarországi szervezet, a Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület is csatlakozik az akcióhoz. Szerte a világban február 5-én 10 óra 23 perckor rendeznek programot, melynek során a résztvevők homeopátiás „túladagolást” hajtanak végre önmagukon. Angliában például négyszáznál is többen „halnak meg” egyszerre.

A megmozdulást a szervezők azzal indokolják, hogy a homepátiát sokan összetévesztik a gyógynövényes kezelésekkel, pedig a kettő korántsem azonos. Állítják: e szerek gyakorlatilag semmilyen – sem természetes, sem mesterséges – hatóanyagot nem tartalmaznak. A kampánnyal azt „üzenik”, hogy a homeopatikus szerek hatástalanok, még gyógynövény-kivonatokat sem tartalmaznak és semmivel sem jobbak a placebónál. Azzal, hogy az illetékes hatóság gyógyszerként ismeri el, nem csak a vásárlókat, hanem a patikusokat is megtévesztik. Sokak szerint mindenképpen szükség lenne az európai szintű szabályozás újragondolására.

– Véleményem szerint fontos kezdeményezésről van szó, melynek célja a figyelem felkeltése. Azoké, akik mendemondák és más spekulációk alapján azt gondolják, hogy olyan szerekkel tudnak segíteni magukon, melyekben nincs semmi. Ezt nem mi, szkeptikusok állítjuk, hanem a homeopátia hívei és propagálói – nyilatkozta a Szabad Föld Online munkatársának a televíziós Vágó István, aki örök kételkedőként tagja a Szkeptikus Társaságnak. – Természetesen nem kétlem, hogy ha valaki hinni akar abban, hogy meggyógyul, máris fontos lépést tett ebben a folyamatban. De vajon nem szerencsésebb-e, ha klinikailag bizonyított, megannyi hatásvizsgálaton átesett gyógyszerekkel teszi ugyanezt?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek