Halmozódó víz- és gáztartozások

Hamarabb kikapcsolhatják majd a gázt és a villanyt azoknál, akik késlekednek a fizetéssel. A tervezet szerint a 3 hónap türelmi idő 2 hónapra rövidül, ha a parlament a közeljövőben megszavazza az energiatörvény módosítását. A közműszolgáltatóknál milliárdos hátralékok halmozódnak, a legfőbb tanulság pedig az, hogy a tartozónak érdemes mielőbb egyezségre törekednie.

Család-otthonPalágyi Edit2011. 03. 23. szerda2011. 03. 23.
Halmozódó víz- és gáztartozások

Nem jön be a struccpolitika. Szociá­lis segítő szándékkal vezették be 2008-ban a hosszabb türelmi időt, hogy mérsékeljék a gazdasági válság hatásait. Ez azonban rontott a helyzeten, ugyanis jelentősen nőtt a hátralékosok aránya. A családok akkora adósságot halmoztak fel, amit már nehezen tudnak kiegyenlíteni. Sokan nem foglalkoznak a felszólító levelekkel, és ha baj van, a homokba dugják a fejüket – mondja az Elmű és az ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója, dr. Boross Norbert. Az átlagos tartozás áramdíjban náluk 20-30 ezer forint háztartásonként. Az áramszolgáltató három értesítést küld a késlekedőknek, mielőtt elzárná a villamos energia útját. A tartozást az utolsó pillanatban, a kikapcsolni érkező munkatársuknál is kiegyenlítheti az adós. A visszakapcsolás díja nettó 6821 Ft.

Védendő státusban
Az áram- és gázhasználók több tízmilliárd forinttal tartoznak az E.ON-nak. A fizetési hajlandóságon rontott a hosszú türelmi idő. Egyre többen fizetnek, illetve utalnak késve, sokan amolyan „hitelként” tekintenek az energia díjára. Ezt mutatja, hogy a 30 napon túli hátralékok mértéke 2009-ben 30 százalékkal, majd tavaly újabb közel 20 százalékkal nőtt. Tavaly több mint 55 ezer fogyasztót kapcsoltak ki a szolgáltatásból – közölte az E.ON Hungária Zrt. A társaság két fizetési felszólítót küld a lakossági fogyasztóknak, a harmadik levél pedig – a tartozás összegétől függetlenül – már a kikapcsolásról értesít. A szolgáltatónak ez nem érdeke, ezért törekszenek a megegyezésre.

Aki újra energiát szeretne, annak nemcsak a tartozását kell rendeznie, hanem ki kell fizetnie a visszakapcsolás díját, ami jelenleg 21 500 forint. Ha ősszel vagy télvíz idején – azaz október 15. után – kapcsolnák ki az órát, akkor a második felszólítóval egyidejűleg erről az önkormányzatot is értesítik. A szociálisan rászorulók – például a segélyből, ápolási díjból élők –, illetve a fogyatékosok kérhetik, hogy bekerüljenek a védendő fogyasztók körébe. Ők részletfizetési lehetőséget, fizetési haladékot kaphatnak, illetve előre feltölthető, kártyás mérőórát szerelhetnek fel náluk. Az E.ON ügyfelei közül jelenleg 76 ezren tartoznak védendő státusba.

Véges a türelem
Évente 80–110 ezer emlékeztetőt, illetve felszólítót küld ki a Tigáz, ám az ügyfelek zöme ezután már fizet. Sajnálatos viszont, hogy a késedelmesen fizetők jó része nem a szociálisan rászorulók közül kerül ki – közölte a gázszolgáltató kommunikációs osztálya. A hátralékosokkal igyekeznek megegyezni: tavaly több mint 60 ezer megállapodást kötöttek kilencmilliárd forint értékben. A részletfizetést az elszámoló számla kiegyenlítésére évente csak egyszer kérheti az ügyfél. Fontos, hogy kérelmét még a fizetési határidő lejárta előtt adja be. Ha a részleteket pontosan törleszti, nem kapcsolják ki a szolgáltatást.

A Tigáz arra törekszik, hogy azokat az önkormányzatokat is bevonja az adósságrendezési eljárásba, melyek még nem biztosítják a lakosaiknak ezt a lehetőséget. A gázórát jelenleg a számla fizetési határideje után 90 nappal kapcsolhatja ki a szolgáltató, a védendő fogyasztóknál ez a türelmi idő 120 nap. A ki- és bekapcsolás a Tigáznál 30 ezer forintba kerül. Ám ha valakinél több mint 6 hónapig nem volt gáz, a visszakapcsolás előtt kötelező a rendszer nyomáspróbája, amiért ugyancsak a fogyasztó fizet nagyjából 15-20 ezer forintot. A szolgáltató a kényszerű szüneteltetés idejére is felszámolja utólag a rendelkezésre állási díjat, ez mostanság 1000 forint havonta.

Ezek is érdekelhetnek