Tízmilliót ér egy térd

Akár ismersz károsultat, akár te magad vagy az, akár másokon szeretnél segíteni, s ezzel jövedelemre szert tenni, jelentkezz! – ilyen hirdetések tucatjait olvashatjuk mostanában. Szabad-e hinni a rámenősen ajánlkozó ügynököknek?

Család-otthonPalágyi Edit2011. 03. 16. szerda2011. 03. 16.

Kép: KRESZ változások gyalogátkelöhely zebra autó kocsi gyalogos közúti közlekedés szabályok sebesség biztonság 2010.01.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Tízmilliót ér egy térd
KRESZ változások gyalogátkelöhely zebra autó kocsi gyalogos közúti közlekedés szabályok sebesség biztonság 2010.01.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Gázoltak a zebrán, a járdaszigeten álldogálók közé hajtott egy autó, elütöttek egy vétlen kerékpárost – naponta halljuk az idegborzoló híreket. Hazánkban évente mintegy 15-20 ezer közlekedési baleset történik. Kevesen tudják azonban, hogy a balesetek áldozatainak, illetve az elhunytak családtagjainak jelentős pénzbeli kártérítés járhat. Eddig ezt jobbára erre szakosodott ügyvédekre bízták. Akad olyan érdekvédelmi egyesület is, amelyik ígérete szerint térítésmentesen segít a károsultaknak abban, hogy fájdalomdíjhoz jussanak.

Újabban azonban egész szakma épül a balesetek áldozatainak kárenyhítésére. A munkatársakat toborzó cégek szórólapokon, a világhálón és újságokban hirdetik magukat. Fizetős tanfolyamot szerveznek a jelentkezőknek, majd jutalékos munkát ajánlanak nekik. Néhány papírért cserébe sok pénzt ígérnek az új ügynököknek, akiket 125 ezres, konkurenciamentes piaccal kecsegtetnek. Állítólag ennyien szenvedtek balesetet az utóbbi öt évben, s a pénz visszamenőleg is igényelhető. A gyorstalpalón végzett ügynökök közt azonban vannak olyanok, akik nem válogatnak az eszközökben…

– Akadt, aki azt panaszolta nekem, hogy a 4-es főúton történt közlekedési balesetük után alighogy megérkeztek a kórházba, máris ott termett egy ügynök, és a szolgálatait ajánlotta. Másokat a lakásukon keresnek fel kéretlenül. Ilyenkor felvetődik a kérdés, honnan tudhatta az illető, hogy baleset történt? Netán egy rendőrtől vagy a kórház alkalmazottjától kaphatta a fülest a kárrendező cég? Egy biztos, személyes adatokkal éltek vissza – magyarázza dr. Pataky Csaba törökszentmiklósi ügyvéd, közlekedési és biztosítási szakjogász.

Ügyfelei elmondása szerint előfordul, hogy e cégek a kifizetett kártérítési összeg csaknem egyharmadát kérik el az ügyintézésért. Ez pedig jóval nagyobb summa, mint amennyi egy tisztességes ügyvédi díj. Ráadásul előfordul, hogy e vállalkozások nem adnak számlát a baleseti kárt szenvedett ügyfélnek, tehát ez az összeg vélhetően feketén vándorol a zsebükbe.

– Megtettem, hogy felhívtam egy ilyen céget, mintha magam is egy tragédiát szenvedett család jó barátja volnék. Azt ajánlották, hogy a kártérítési összeg több mint 30 százalékáért elintézik a dolgot, leveszik az adminisztráció terhét a vállunkról. Mikor megkérdeztem, hogy honnan tudnak a balesetekről, azt felelték, ez maradjon az ő titkuk. Amikor aztán bemutatkoztam, gyorsan visszavonulót fújtak – meséli az ügyvéd, aki etikátlannak tartja, hogy ilyen rámenősen nyomulnak, és lenyúlják a kárt szenvedett emberek pénzét.

Dr. Pataky Csaba ezért azt tanácsolja a károsultaknak, hogy ne dőljenek be a link cégeknek. Az első sokk idején ne írjanak alá semmilyen papírt, főként ne tüzetes átolvasás nélkül. Várják meg, amíg megnyugszanak, és higgadtan tudnak dönteni arról, kire bízzák a kártérítési ügyük intézését.

Egy rossz döntésen ugyanis milliók múlhatnak. Sokakat érdekel, mekkora kártérítésre számíthatnak a közlekedési balesetek egészségkárosodást elszenvedett áldozatai. Lássunk néhány példát! Egy lány édesanyjával utazott egy autóban, és miután vigyázatlanul beléjük hajtott egy másik kocsi, maradandó térdsérüléseket szenvedett – neki 10 milliós kártérítést fizettek ki. Az a fiatalember, aki vétlenül vált motorbaleset áldozatává, és emiatt olyan súlyosan megsérült, hogy tolószékbe kényszerült, 20 millió forintot kapott. Az anyagi kártérítés persze nem vigasz az elvesztett életért vagy egészségért, de ha eközben csőbe is húzzák az embert, az még fájdalmasabb.

Ezek is érdekelhetnek