Vérszegénység

Levélírónknál vashiány okozta vérszegénységet találtak nemrégen. Kérdezi, milyen élelmiszerekkel pótolhatná a szervezetből hiányzó vas mennyiségét?

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 03. 11. péntek2011. 03. 11.
Vérszegénység

Amennyiben a vashiány oka nem pusztán az elégtelen vasbevitel volt, a kiváltó ok megszüntetése nélkül érdemi eredményt elérni nehéz lesz. A kialakult vashiányban a helyes táplálkozás mellett célzott, gyógyszeres vasbevitel is javasolt. A magas vastartalmú ételek egy része kötött állapotban tartalmazza a vasat, tehát az elfogyasztásuk önmagában nem elég. A bennük levő vas hasznosításához elegendő folsavra és C-vitaminra is szükségünk van. Jól tudja, magas vastartalmú étel a mák.

Vasban gazdag még a dió, a mandula, a mogyoró, a brokkoli, a sertés- és a marhamáj is. Kellő vas van a sóskában, a spenótban. Egyféle beviteli mód, ha a darált mákot összekeverjük mézzel és kevés vízzel, ebből naponta megehetünk 1-2 kávéskanállal. A keverék hűtőszekrényben több napig eltartható, így nem kell naponta elkészíteni, a kúra pedig hosszú távon is végezhető. Vaspótlásnál nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a magnézium, a cink, a kalcium csökkenti a vas felszívódását. Így a vaskészítményt például magas kalciumtartalmú tejjel nem szabad egyidejűleg bevenni. Tejtermék fogyasztása és a vaspótlás között legalább két óra teljen el.

„Napi gondok” jeligére. Idősebb levélírónk arra kíváncsi, hogyan segíthetne székrekedéses panaszain, s a tünet kialakulásának okairól is kéri útmutatásunkat.

A székrekedés oka a bélműködésben keresendő. Amennyiben renyhék a bélmozgások, hamarabb alakul ki székrekedés. Egészséges egyénben az emésztés során keletkező salakanyagokat a belek izom-összehúzódásai eljuttatják a vastagbélbe. Itt a szervezet számára fontos víz és ásványi anyag nagyobb mértékben visszaszívódik. Ha a kelleténél több víz szívódik vissza vagy a béltartalom túl lassan mozog, akkor székrekedés lép fel. Erre hajlamosít a hormonális eltérés, néhány daganatos betegség, az anyagcsere megváltozása, a műtét utáni állapot is. Székrekedést idézhet elő a terhesség, némelyik gyógyszer, de a testmozgás hiánya is. Olvasónk panasza mögött több tényező is állhat. Javaslom a kellő folyadékbevitelt, a rostdús táplálkozást, s a napi mozgásmennyiség emelését. Mindezek mellett az alapbetegség – a bélműtét utáni állapot – is közrejátszhat a panaszban.

Ezek is érdekelhetnek