Emelkednek az állatvédelmi bírságok

Befejezzük sorozatunkat az állatvédelmi törvény készülő változásairól, pontosabban annak a kutyákkal foglalkozó részéről. Meglehet, hosszúra nyúlt ez a tájékoztatás, de hát nem mindennap készül ilyen súlyú jogszabály, amiről elfogadása – vélhetően ősz – előtt szerettem volna nagy vonalakban tájékoztatni a rovat barátait.

Család-otthonSzücs Gábor2011. 07. 29. péntek2011. 07. 29.
Emelkednek az állatvédelmi bírságok

Várhatóan és nagyon helyesen jelentősen emelik majd az állatvédelmi bírságok összegét. A jogalkotó emlékeztet arra, hogy a bírság felső határa – maximálisan 150 ezer forint – 1998 óta nem változott, ezért mára elvesztette visszatartó erejét. A jövőben a bírság nagysága a szerint növekedne, hogy milyen súlyos a szabálysértés, hogy hány állatról van szó. Tervezik, hogy a megbírságolt szabálysértőt arra kötelezik, dolgozzon (vezekeljen…) állatmenhelyen, mások szerint azonban a menhelyek nem biztos, hogy szívesen foglalkoztatnak majd például állatkínzót, mert folyton a nyomában kell lenni, nehogy belerúgjon a kutyákba. Az előterjesztés fő gondolata, hogy a felelős állattartást és magatartást jogi és pénzügyi úton kikényszerítsék. Ez nyilvánvalóan a gyorsabb megoldás, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy nem a pénzbeli szankciók, hanem a tudatformálás hozza meg a változást – erre azonban még várnunk kell…

A javaslat megtiltaná a kutyák fülkorrekcióját. A tervezet kimondja, hogy az ivartalanítás mellett csak az eb farokkurtítása végezhető el, hétnapos korig. A kutyakölykök életét nagymértékben meghatározó időszak védelmében a tervezet megtiltaná a négy hónaposnál fiatalabb ebek kikötését, illetve a kutya-, a macska- és a görénykölyköket hathetes korukig az anyjukkal kell tartani.

A módosítás az ebek csipezésének piaci átlagárát 5-6 ezer forintban határozza meg. A hím kutyák ivartalanítása 12 ezer, a szukáké 18 ezer forinttól indul. Aki viszont sajnálja erre a pénzt, az vagy ebadót fizet, vagy elviszi kedvencét olyan rendelőbe, ahol pár ezer forintért elvállalják a beavatkozást, ami akár az eb életébe is kerülhet.

A jogszabálytervezet megtiltja a kutyák és a macskák élelmiszerként és prémként történő felhasználását is. Az eddigi törvényben csak annyi szerepelt, hogy tilos megölni a kutyát és a macskát azért, hogy meg¬egye valaki. A mostani szigorítást a „globalizáció fokozódásával” indokolja a tervezet, amely szerint Magyarország „egyre több nemzetiségnek, kultúrának ad otthont. Időről időre napvilágot látnak olyan hírek, miszerint a hazánkban kedvtelésből tartott két legnépszerűbb faj valamelyikét szolgálják fel élelmiszerként”.
Ami a remélhetően nem valós félelmet illeti, a legszebb két szó az egészben: kedvtelésből tartott. Vagy¬is a kutya nem haszonállat – azért él velünk, mert szeretjük. S ha ez igaz, ugyan melyikünk kóstolná meg…

Ezek is érdekelhetnek