Amerre a dió csörög

A dió bárhol eredményesen termeszthető hazánkban, csak a késő tavaszi fagyok jelentik a legnagyobb kockázatot, mert a korán fakadó fajták károsodhatnak: a kifeslett rügyek már mínusz 1 fokon is elfagynak.

Család-otthonValló László2011. 09. 16. péntek2011. 09. 16.

Kép: dió héjában csonthéjas mag sütemény dióbél olajos mag Fotó: Habik Csaba 2006 09 05

Amerre a dió csörög
dió héjában csonthéjas mag sütemény dióbél olajos mag Fotó: Habik Csaba 2006 09 05

Kifejezetten fényigényes, félárnyékos körülmények között fölnyurgul és a termőfelület a korona külső felületére szorul. Vízigényes; nem véletlen, hogy az ősdiófások a folyók fölső folyásának árterében alakultak ki (például Milota térségében). A nyári hőséget nem kedveli, sőt megsínyli, ha nem kap vizet. A mélyrétegű, levegős, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talaj az ideális számára. A dió jellegzetes biológiai tulajdonsága, hogy egylaki és szélporozta növény (azaz egy fán találhatók meg a termős és porzós virágok). Szerencsére önbeporzó, ami a rendszeres bő termés egyik alapfeltétele.

A diót évszázadokon át magról szaporították, és csak néhány évtizede terjedt el a szemzéssel való szaporítása. A magról kelt (magonc) dió legnagyobb hátránya, hogy igen későn (gyakran 12 év után) fordul termőre, ráadásul nem mindig örökli az anyafa előnyös tulajdonságait. A közönséges dióra vagy fekete dióra (mint alanyra) oltott fajták azonban korábban (a negyedik-hatodik évben) kezdenek teremni, és megőrzik a fajta tulajdonságait. Jellemző különbség az is, hogy míg a magonc dió tenyészterület-igénye eléri a száz négyzetmétert, addig az oltványon álló fának elég 50-60 négyzetméter is. Mindezekért érdemes oltványt telepíteni.

A fajták sorában – amelyek a faiskolai lerakatokban megvásárolhatók – az Al¬sószentiváni 117-es érik a legkorábban, már szeptember közepétől szüretelhető. Nagy termése közepes héjvastagságú, könnyen törhető és tisztítható. Fája erős növekedésű, koronája kezdetben fölfelé törő, később szétterül. Rügyei későn fakadnak, ami a termésbiztonság szempontjából előnyös. Korán fordul termőre és bőven terem.

A Milotai 10-es kiváló gyümölcsminőségével emelkedik ki a sorból. Nagy, gömb alakú termésének a héja vastagabb ugyan, de könnyen törhető, tisztítható, a magbél igen ízletes. Közepesen nagy koronát nevel, ami kissé szétterülő, félgömb alakú. Szeptember második felében érik és igen bőven terem. A Tiszacsécsi 83-as igen későn, szeptember végén, október elején érik, közepesen nagy gyümölcsöt nevel, ami igen könnyen törhető és jól tisztítható. Fája középerős növekedésű, koronája hengeres, rügyei későn fakadnak. Korán fordul termőre és igen bőven terem.

Fája árnyékot ad, termése sütemények ízesítője, de nyersen is nagyon egészséges. Értékes telítetlen zsírsavakat, fehérjét, rostot és E-vitamint tartalmaz. Rendszeres napi fogyasztása csökkenti a vérnyomást, hatásos védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Ezek is érdekelhetnek