Pályaválasztó hormonok

Hogy a lányok vagy fiúk milyen hivatást választanak maguknak, abban erősen befolyásolják őket a nemi hormonok – állapította meg az USA-ban a Pennsylvaniai Állami Egyetem vizsgálata, melyet a Hormones and Behavior folyóirat adott közre.

Család-otthonbhj2011. 09. 21. szerda2011. 09. 21.

Kép: Tiszthelyettes avatás Hôsôk tere lányok katonanôk 2002. 07. 13. Fotó: Habik Csaba

Pályaválasztó hormonok
Tiszthelyettes avatás Hôsôk tere lányok katonanôk 2002. 07. 13. Fotó: Habik Csaba

A kutatók kamasz és fiatal felnőtt testvérpárokkal dolgoztak, akik egyikénél veleszületett mellékvese-hyperplasiát, azaz VMH-t (amikor a magzat az anyaméhben a normálisnál nagyobb mennyiségű androgén férfi nemi hormonnak van kitéve) állapítottak meg.

A résztvevők számára egy listán 64 tudományos, technológiai, műszaki és matematikai indíttatású, mindkét nem által kedvelt foglalkozást állítottak sorrendbe aszerint, hogy szívesen vagy nem szívesen végeznék-e, illetve közömbösek-e azzal szemben. A hivatásokat hat kategóriában adták meg: tárgyközpontú gyakorlatias (mezőgazdász) vagy kutató; emberközpontú szociá­lis (tanár) vagy művész; a kettő között elhelyezkedő vállalkozó (menedzser, ügynök) vagy hagyományos foglalatoskodás.

Nos, az eredményeket jelentősen befolyásolta, hogy a válaszadót annak idején mekkora androgén¬hatás érte az anyaméhben. A VMH-tól mentes nők a férfiakhoz képest kisebb érdeklődést mutattak a tárgyakhoz kötődő, s nagyobbat az emberekkel való együttműködést igénylő szociális, tanári foglalkozások iránt. Ezzel szemben a VMH-val élő társaik sokkal inkább a tárgyakhoz, semmint az emberekhez kapcsolódó hivatásokat részesítették előnyben – ők természetesen genetikailag és viselkedésükben is egyaránt igazi nők, csupán az érdeklődési körük inkább a hagyományosan férfiasnak tartott területek felé fordul. Ugyanakkor a vizsgálatban részt vett férfiak döntéseire a VMH megléte vagy hiánya nem hatott számottevően.

Ezek is érdekelhetnek