Vissza a halál torkából

Leukémia, nyirokcsomórák, súlyos vérzékenység: rettegett szavak. E szörnyű kórok bárkire rátámadhatnak. Ám ma már az őssejtbeültetéssel szembe lehet szállni velük.

Család-otthonBalogh Mária2011. 09. 20. kedd2011. 09. 20.

Kép: Krio sejtbank köldökvér őssejt embrió klónozás genetika betegség gyógyítás 2009 03 19 Fotó: Kállai Márton

Vissza a halál torkából
Krio sejtbank köldökvér őssejt embrió klónozás genetika betegség gyógyítás 2009 03 19 Fotó: Kállai Márton

A minap három, a gyógyulás útjára lépett betegük sorsának titkairól beszéltek a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetében a Gyermek Hematológiai-Onkológiai Tanszék szakemberei, illetve a társintézmény, a Miskolci Városi Kórház specialistái. Mindhárom páciens életét őssejtbeültetéssel mentették meg.

Az újlétai Demeter Pisti leukémia miatt már kisóvodásként éveket töltött kórházban. Egy őszi napon hőemelkedés miatt haza kellett vinni Pistit az óvodából. Futó bajra gondoltak, csakhogy a láza estére az egekbe szökött, fuldokolni kezdett. A debreceni gyermekklinikán kiderült a szörnyű diagnózis. A szülők el sem hitték, hogy mindez imádott gyermekükkel történik, ráadásul a kórtermekben fekvő kicsinyek kínszenvedése is a szemük előtt zajlott. Az édesapa hónapokat töltött a klinika hozzátartozói szállásán. Kemoterápiával kezdték a kis „hős” kezelését, de az állapota csak nem javult, így 2009 májusában elkerülhetetlenné vált a csontvelő-átültetés, amihez a lánytestvér őssejtjét használták. A beteg csontvelőt elpusztították, majd ennek a helyére ültették be a donor őssejtjét, ami lehetővé tette, hogy Pisti csontvelője újraépüljön, s a fiú ismét egészséges legyen. A gyermeket a hosszas kórházi kezelés után steril otthonba lehetett csak hazavinni, ahol kötelező előírás a szájmaszk használata és minden más előírt óvintézkedés betartása. A magántanuló kisfiút az őssejtek kilökődésének veszélye fenyegeti, ezt a szakorvosok gyógyszeresen kezelik. Amennyiben használnak a pirulák és a szervezet jól reagál az új terápiára, nem lesz szükség másik műtétre.

A Kelet-magyarországi Hematológiai és Transzplantációs Módszertani és Koordinációs Központ működéséről Udvardy Miklós professzor elmondta: míg az Európai Unióban 2-4 százalék a halálozási arány a rosszindulatú hematológiai betegségekben, addig a cívisvárosban 1 százalék alatti. A regionális intézményben évente 50 őssejt-transzplantációt végeznek, közülük 16-20 páciens Miskolcról érkezik. A várakozási idő a saját őssejt beültetésére két hónap, az idegen őssejtek esetében viszont ennek a duplája. Egy-egy operáció költsége mintegy 20 millió forint. Rendkívül fontos tudnivaló, hogy a súlyos csontvelőbetegségben szenvedőknek csakis a transzplantáció ad esélyt az életben maradásra. Magyarországon évente kétszáz betegen végeznek csontvelő-átültetést.

Tisza Miklósnál, a Miskolci Egyetem tanszékvezető tanáránál a legveszélyesebb nyirokcsomórákot, a Non-Hodgkin limfómát diagnosztizálták, s akkoriban csupán heteket, hónapokat jósoltak a túlélésre. A férfi kezelését Miskolcon kezdték meg, majd az őssejtbeültetésre a debreceni klinikán került sor. A hosszas küzdelem nem volt hiábavaló: a tanár urat ma már tünetmentes gyógyultnak nyilvánították.

Józsika veleszületett súlyos vérzékenysége miatt gyerekek közé sem mehetett. A debreceni orvosok mindent elkövettek a megmentéséért, aminek fordulópontja volt az idegen donortól kapott őssejt átültetése. A sikeres beavatkozás után a fiú gyógyulása látványosan felgyorsult: már gyógyszereket sem kell szednie, állapota a vérkészítmények pótlását nem igényli, sőt közösségbe is járhat.

Ezek is érdekelhetnek