Hererák és thrombocytaemia

Alattomos jeligére. A hererák viszonylag gyakori a fiatalabb férfiaknál is. Kialakulásakor nincs olyan tünet, ami felhívná a daganatra a figyelmet: nem fáj, nem okoz gyulladást, lázat. A betegség az esetek nagy részében egyoldali, de előfordulhat kétoldali megjelenése is.

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 11. 04. péntek2011. 11. 04.
Hererák és thrombocytaemia

Alattomos kórnak azért tartják, mert amikor már tapinthatóvá válik, rendszerint áttétet is adott. A herék megtapintása hozzátartozik az urológiai vizsgálathoz, keményebb, fájdalmatlan góc észlelésekor műtét, szövettani vizsgálat javasolt. A to¬vábbi teendő attól függ, hogy a talált daganat sugárérzékeny-e vagy sem. Ha igen, akkor a műtét után sugárkezelést is kap a beteg. Ha nem, akkor az infúziós terápia jöhet szóba.
A betegség megelőzésében rendkívül fontos a rendszeres önvizsgálat. Ennek során a herék megtapintásakor észlelt első gyanús jelnél haladéktalanul fel kell keresni az urológust.

Mit hoz a jövő? jeligére. Olvasónkat thrombocytaemiával kezelik, ami a vérlemezkék számának megemelkedését jelenti. E rendellenesség során túl sok vérlemezke termelődik, ami kóros véralvadáshoz vezet. A kórkép kialakulhat idült gyulladás, autoimmun ízületi lob, súlyos vashiány és daganatos betegség hatására, de ezek nélkül is jelentkezhet. A máj és a lép megnagyobbodhat, gyengeség, szédülés, bizsergésben megnyilvánuló érzészavarok léphetnek fel. Előfordulhat enyhe orrvérzés, véraláfutás, nyálkahártyavérzés, kialakulhat agytrombózis, szívinfarktus és más érelzáródás is. A kezelésben többek között olyan gyógyszert is alkalmaznak, amely a vérlemezkék számát csökkenti le.
E betegség nőknél gyakrabban jelentkezik, mint férfiaknál, s általában 40–60 éves kor körül kezdődik. A kór lefolyása hosszú, 15-20 év.

 

Ezek is érdekelhetnek