PORT.hu Családi Filmfesztivál

Felejthetetlen mozis időutazásban lehet részük mindazoknak, akik e hónap második hétvégéjén, november 11-13. között ellátogatnak a fővárosi Cinema City Arénába.

Család-otthon2011. 11. 04. péntek2011. 11. 04.

Kép: "WINNIE THE POOH" Film Frame (L-R) Tigger, Kanga, Roo, Owl, Rabbit, Winnie the Pooh, Eeyore ©Disney Enterprises, Inc. All rights reserved.

PORT.hu Családi Filmfesztivál
"WINNIE THE POOH" Film Frame (L-R) Tigger, Kanga, Roo, Owl, Rabbit, Winnie the Pooh, Eeyore ©Disney Enterprises, Inc. All rights reserved.

A PORT.hu Családi Filmfesztivál keretében az elmúlt évek legsikeresebb 3D animációs alkotásai mellett a szülők egykori kedvenc meséiket, mesefiguráikat is megmutathatják gyermekeiknek a széles vásznon, felidézve a hajdani filmszínházak varázslatos hangulatát.

Így a magyar animációs filmgyártás hős- és aranykorának szereplői: Mazsola és Tádé, Lúdas Matyi és fösvény Döbrögi, Vuk az eszes kis róka, Dr. Bubó és furcsa páciensei, a Mézga Aladár és MZ/X, Frakk, Lukrécia és Szerénke és a kényes macska hölgyek, Mekk Elek, Pom-Pom és Picur valamint Süsü ugyanúgy megelevenedhetnek a mai óvodások, kisiskolások számára, mint a jelen külföldi szupersztárjai, a Rió színes forgata, Gru szupercuki minyonjai, a L’ecsó vagy a Jégkorszak imádnivalóan sejpítő Sid-je, Wall-E a szerelmes kisrobot és még nagyon sokan mások.

A szervezők reményei szerint sok kisgyermek életében ez a fesztivál teremti meg a lehetőséget az első mozilátogatás élményére – kifejezetten mama- és bababarát, azaz félhomályban, csökkentett hangerő melletti vetítésekre is sor kerül.

Kicsik és nagyok tehát együtt követhetik végig a filmvilág fejlődését, miközben a Cinema City Aréna előterében kialakított „elvarázsolt gyerekszobában” számtalan kísérőprogramon – interaktív koncerten, bábelőadáson, kreatív foglalkozáson – vehetnek részt. Fellép többek között az Alma Együttes, az Apacuka, a Kolompos Együttes, a Mosoly-go-k és a Tünet Együttes.

Az eseményre a halhatatlan mesefigurák alkotói, legendás megszemélyesítői, magyar hangjai is meghívást kaptak, velük együtt ismert művészek olvasnak fel mesét a gyerekeknek. Többek között Bodrogi Gyula, Cserháti Ágnes, Geszti Péter, Gombos Edina, Kálloy-Molnár Péter, Pogány Judit, Pokorny Lia és Wolf Kati.

A rendezvény házigazdája Jelisztratov Szergej, az 1970-es évek gyerekfilmjeinek sztárja.

A felső tagozatosokat és középiskolásokat szakmai jellegű előadások, workshopok várják, ahol megismerkedhetnek az animáció-készítés különféle technikáival, trükkökkel, vágási módszerekkel, valamint a szinkron és filmzene kulisszatitkaival. Előadást tart valamint kerekasztal beszélgetésekben részt vesz Báthory Orsolya, Buda Gábor, Cakó Ferenc, Dezsőffy Rajz Katalin, Ducsai Ábel, Lutter Imre, Papp Kornél, Patrovits Tamás, Scherer Péter, Varga Zoltán, Zányi Tamás és sokan mások.

Az idei fesztivál az éppen november elején mozikba kerülő Tintin kalandjai című animációs film IMAX 3D gálavetítésével zárul, melyre a fesztivál ideje alatt a helyszíni vetélkedőkön lehet belépőt nyerni.

A fesztivál mindenki számára elérhetővé tételét segítik a kedvező jegyárak: a vetítésenkénti 750 Ft-os egyéni és 2800 Ft-os családi jegy a 3D filmekre is, valamint a 150 Ft-os szakmai programok belépődíja. A Cinema City Aréna mozipénztár szintjén ingyenesen látogatható programok, koncertek, előadások, kreatív foglalkozások, vetélkedők és további meglepetések várják a látogatókat.

A PORT.hu Családi Filmfesztivál a tervek szerint jövőre – kibővült tematikával – újra megrendezésre kerül.

További információ a fesztivál weboldalán olvasható.

 

November 11-én, pénteken nem csak a retro magyar és 3D rajzfilmeké a főszerep, a felsőtagozatos és középiskolás diákokat tanári kísérettel szakmai jellegű, 30 perces előadások, workshopok és beszélgetések várják.

A program:
11:00-11:30 Varga Zoltán: Miki egértől Shrekig – Kalandozások az amerikai és az európai animációban (utána vetélkedő)
12:00-13:00 Varga Zoltán: Gusztávtól Sebaj Tóbiásig – A magyar animáció körvonalai utána vetélkedő
13:00-13:45 Partovits Tamás: Mozgó-kép-grafika
14:00-14:45 Hogyan születik a rajzfilm? – Vendég: Cakó Ferenc, M. Tóth Géza, Patrovits Tamás
15:00-15:45 A zene, mint illusztráció – Vendég: Báthory Orsolya, Bodrogi Gyula, Buda Gábor (Alma együttes), Zányi Tamás
16:00-16:40 Az animáció magyar hangja – Vendég: Dezsőffy Rajz Katalin, Ducsai Ábel, Pogány Judit, Scherer Péter
17.00-17.45 Három dimenziós világ és a színpadi vizuális trendek -–Lutter Imre, Papp Kornél, Kiss Balázs (felvételről)

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.
További információ a fesztivál weboldalán olvasható.

Az animáció története
A szakmai napot két animációtörténeti előadás nyitja. Varga Zoltán segítségével bepillantást nyerhetünk az európai és amerikai animáció fejlődési folyamatába. A második előadásban megismerkedhetünk a magyar animáció történeti változásaival, a hazai animáció fénykorának gondolati kérdéseivel és mozgatórugóival. A két filmtörténeti előadás után Patrovits Tamás, az Illyés Akadémia tanára bemutatja, hogyan alakul ki egy karakter, és miképp lehet számítógép segítségével mozgásra bírni. Előadását követően minden érdeklődőnek lehetősége nyílik, hogy kipróbálja önmagát az animátor szerepében.

A történeti áttekintéseket követően szakmai beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők. A meghívott vendégek segítségével megismerkedhetünk az animáció-készítés különféle technikáival, trükkjeivel, vágási módszereivel, emellett a szinkron, a filmzene kulisszatitkaival és a 3D, valamint az IMAX 3D technikai sajátosságaival.

Az animáció magyar hangja
A meghívott vendégek, Dezsőffy Rajz Katalin, Ducsai Ábel, Pogány Judit és Scherer Péter és megismertetnek a szinkronkészítés mesterfogásaival, bemutatják, hogy hogyan lehet a már meglévő képanyaghoz, animációs filmhez dialógusokat illeszteni. Képet kaphatunk a szinkronizálás folyamatáról, hogy hogyan lehet megszólaltatni, és miképp lehet élővé, egyedivé tenni egy rajzolt karakter hangját. A beszélgetés végére az is kiderül, hogy kiből lehet szinkronszínész, és mi kell ahhoz, hogy azzá váljon.

Hogyan születik a rajzfilm?
M. Tóth Géza és Patrovits Tamás az animációkészítés folyamatával ismerteti meg az érdeklődőket. Megtudhatjuk, hogy mi a rendező feladata, hogyan születik a karakter, mi a fázisrajz, és azt is, hogy milyen technikai módszerekkel kelthető életre egy rajzolt figura. Kiderül, hogy mi a storyboard és megtudhatjuk azt is, hogyan lehet koordinálni egy film születését és utóéletét. A méltán elismert homokanimátor Cakó Ferenc bemutatja, hogyan lehet homokszemek segítségével történeteket mesélni.

A zene, mint illusztráció
A beszélgetés a filmzene születésének kulisszatitkaiba kalauzol. Bodrogi Gyula, Buda Gábor (Alma Együttes), Báthory Orsolya és Zányi Tamás segítségével bepillantást nyerhetünk a dalok születésének hátterébe. Megtudhatjuk tőlük, hogyan lesz az ötletből dal, miként éneklik fel, valamint azt is, hogy hogyan teremthető meg a hangi utómunka során a megfelelő hangulat a különböző zörejek, hangeffektek segítségével.

Három dimenziós világ és a színpadi vizuális trendek
Lutter Imre és Papp Kornél segítségével bepillantást nyerhetünk a legmodernebb animációs technikák kulisszatitkaiba. Megtudhatjuk, hogy mi a különbség a két- és háromdimenziós rajzok között, miben különbözik azok megmozdítása, animálása. Választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy a 3D és az IMAX 3D forradalmasítja-e az animációs filmkészítési módokat, valamint az is kiderül, hogy valóban annyira különbözik-e ez az új módszer a régebben használt technikai megoldásoktól. A XXI. század vizuális kultúrája azonban nem csupán a moziban, hanem a filmvászon nyomán, a színpadon is meghatározóvá vált. Új trendek a versszínházi és a mozgásszínházi térben, népszerű és újrafeldolgozott irodalmi alkotások révén.

 

Varga Zoltán 2008-ban végzett az ELTE BTK filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakán. Jelenleg ugyanott a Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program hallgatója. 2004 óta jelennek meg filmes tárgyú publikációi, 2005 óta a Metropolis szerkesztőségének tagja, 2006 óta tart órákat az ELTE film szakán. 2007-2008-ban a Szegedi Tudományegyetem Film specializációjának meghívott előadója. Szakterületei: animációs film (elmélet és történet), a populáris film, az egyes filmműfajok.

Pogány Judit színművész 1944-ben született Kaposvárott. A színház világához már kisgyerek kora óta vonzódott, a Színház- és Filmművészeti Főiskolától azonban az első rostánál eltanácsolták. Álmáról azonban továbbra sem mondott le, a munka mellett amatőr színjátszó körben szerepelt. A fordulat az 1965-ös Ki mit tud?-on következett be, amikor bekerült a döntőbe. A Csiky Gergely Színház vezetősége itt figyelt fel tehetségre, segédszínésznői állást ajánlottak neki. Az igazi áttörést az 1968-as évad hozta meg számára, ekkor kapott szerepet a Várj, míg sötét lesz című darabban. Ekkortól kezdve sorra kapta a főszerepeket. 1978-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött, ekkoriban kapta első filmszerepeit is. 1980-ban visszatért Kaposvárra, 1994 óta szabadúszó. A rengeteg színpadi és filmes szerep mellett sokat szinkronizált is, ő szólaltatta meg többek között sokak kedvencét, kis Vukot is.

Scherer Péter színművész 1961-ben született Ajkán. 1987-ben építőmérnöki diplomát szerzett, majd pályamódosítás után, 1995-ben kapott színművész oklevelet a Magyar Színészkamarától. 1984-től ’95-ig az Arvisura, 1997 és 2001 között a Bárka színház, 2002-től 2008-ig a Krétakör színház tagja volt. Több mint 40 nagyjátékfilmben szerepelt, 2009-ben Jászai Mari-díjat kapott. Filmes és színházi szerepei mellett szinkronizálással is foglalkozik, az ő hangján szólalt meg a szőrös szívű Gru, aki az évszázad bűntényeként magát a Holdat szeretné ellopni.

Dezsőffy Rajz Katalin szinkronrendező 1963-ban született Budapesten. A Pannónia Filmstúdióban dolgozott szinkronrendezőként, jelenleg szabadúszó. Olyan filmekben közreműködött, mint a Kutyaszorítóban, az Azok a csodálatos Baker fiúk, a Veszett a világ, a Mr. És Mrs. Smith, valamint a Vészhelyzet című sorozat.

M. Tóth Géza animációs filmrendező, producer 1970-ben született Budapesten. Balázs Béla-díjas filmrendező, a KEDD Animációs Stúdió alapítója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. Több külföldi társintézményben dolgozott vendégtanárként, számos médiapedagógiai és -elméleti tárgyú szakcikk, könyv, könyvfejezet szerzője és szerkesztője. Rendezőként főleg rövidfilmeket (Ikarosz, Maestro, Ergo, Mama), összművészeti kísérleteket (XYZ, A csodálatos mandarin, A kékszakállú herceg vára), és televíziós animációs sorozatokat készített. Legutóbbi sikeres alkotása a legkisebbeknek készült Bogyó és Babóca. A televíziós sorozatból készült filmet bemutatták a mozikban, és a nagy érdeklődésre való tekintettel elkészült a második rész is. Alkotásai több mint 200 nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek sikerrel, és közel 70 díjat nyertek, köztük az Amerikai Filmakadémia jelölését a Legjobb Animációs Rövidfilm Oscar-díjára (Maestro, 2007).

Patrovits Tamás animációs filmrendező, -tervező, illusztrátor 1968-ban született Budapesten. 1987-ben Dargay Attila Az erdő kapitánya című filmjében volt fázisrajzoló szakmai gyakornok. 1994-ben végezte el a Magyar Iparművészeti Főiskola animáció szakát. Készített szerzői rövidfilmeket, televíziós sorozatokat és reklámokat, a rajzi és 2D-s számítógépes animációval egyaránt foglakozik. 1995 óta tanít animációs filmkészítést itthon és a határon túl egyaránt. 2005 óta az ASIFA Hungary (Association International du Film d'Animation) elnöke. Több éve szervez programokat az Animáció Világnapján magyarországi és erdélyi helyszíneken, a nemzetközi BUSHO filmfesztivál egyik társszervezője, rendszeresen vezet animációs workshopokat.

Cakó Ferenc filmrendező, grafikus 1950-ben született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakán végzett 1973-ban, ezt követően a budapesti Pannónia Filmstúdió tagja lett. 1977 óta rendez önállóan filmeket. Különleges hatású homokanimációs filmjeivel szinte minden jelentős nemzetközi fesztiválon fődíjat nyert. Külföldi akadémiákon tart speciális kurzusokat. 1996-ban saját animációsfilm-stúdiót alapított (C. A. K. Ó. Stúdió). 1997-től a Magyar Iparművészeti Főiskola animációs szakának óraadó tanára. Könyv- és lapillusztrációval, valamint plakáttervezéssel is foglalkozik.

Bodrogi Gyula színművész 1934-ben született Budapesten, pályáját néptáncosként kezdte, a SZOT együttes szólótáncosa volt 1951 és 1954 között. 1954-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója lett, melynek elvégzése után, 1958-ban a József Attila Színházhoz szerződött. A társulat tagja volt egészen 1982-ig, mikor is a Vidám Színpadhoz került, ahol a színészet mellett több más funkciót is betöltött: volt művészeti igazgató, igazgató-rendező. 2002-ben, miután megvált az igazgatói poszttól, a Vidám Színpad örökös tagjává választották. 2003-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött, 2007-ben a Nemzet Színészévé választották. 1974 és 1984 között ő kölcsönözte a hangját Magyarország kedvenc egyfejű sárkányának, Süsünek, valamint a Kérem a következőt! sorozat erdei őrének, Csőrmesternek.

Buda Gábor énekes, zeneszerző 1974-ben született Budapesten. Pályáját gyerekszínészként kezdte a Harlekin Gyerekszínházban, évekig játszott a Vidám Színpadon, valamint a Madách Színházban. A zenélés már korán élete részévé vált, 15 évesen önszorgalomból elkezdett gitározni tanulni. Egy gimnáziumi barátság nyomán 1996-ban megalapította az Alma Együttest. Kezdetben felnőtt közönségnek játszottak, egy véletlen felkérés kapcsán kezdtek el gyerekeknek zenélni. 1999-ben átmenetileg az USA-ban próbált szerencsét, a kint töltött közel egy év törést hozott a zenekar életében, amely frontember nélkül feloszlásra kényszerült. Hazatérve megújult erővel alakította újjá az együttest, immáron elfordulva a színész mesterségtől- végleg a zene útját választotta. M. Tóth Géza őket kérte fel a Bogyó és Babóca című mesesorozat zenéjének megalkotására.

Báthory Orsolya szinkronrendező, színésznő 1969-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett rendező szakon. 10 éves kora óta szinkronizál, jelenleg szinkronrendezőként dolgozik.

Zányi Tamás hangmérnök, sound designer eredetileg történelem-ének-zene tanár volt, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola (ma SZFE) hangmester szakának elvégzése óta (1988) filmhang készítéssel foglalkozik, melynek része a helyszíni forgatási hangfelvétel és a stúdió hangutómunka is. Több tucat kis- és nagyjátékfilm hangmérnöke volt, többek között a Hukkle, a Dealer, Taxidermia című filmeké, részt vett a Macskafogó 2 hangi utómunkájában és számtalan rövid animációs film elkészítésében is. Kedvelt területe a Sound Design, azaz a filmek zörej, atmoszféra és hangeffekt világának megtervezése és kivitelezése. A filmhang tanításával csaknem hat éve foglalkozik – kurzusokat, előadásokat és hangstúdió gyakorlatot tart különböző iskolák, többek között a BKF, ELTE, SZFE hallgatói számára.

Lutter Imre médiaszakember, előadóművész, drámapedagógus 1977-ben született Nyíregyházán. 2009-ben végzett a Színház- és Filmművészeti egyetem drámapedagógia szakán. Egyetemi évei alatt a Duna Televízióban futó Kalliopé dalnokai című játékos drámaműsornak volt állandó szereplője. A Magyar Televíziónál szerkesztő-riporterként és műsorvezetőként tevékenykedett, majd a tv2 műsorainál közreműködött felelős szerkesztői, adásszerkesztői, valamint szerkesztő-riporteri munkakörben. 2005 decemberében Friderikusz Sándor talk-showjában volt meghívott vezető riporter. Egy évvel később a Viasat3 és a később induló TV6 produkciós főszerkesztője, majd a saját gyártású műsorok menedzsere lett. 2009 júliusában az újonnan induló OzoneNetwork nevű ökocsatorna főszerkesztője, majd az ugyancsak éppen induló MeteoTV programigazgatója lett. A Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke és a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál igazgatója. Az Első Magyar Versszínház alapítója, valamint a vers.hu és az online Versrádiót és a Versmondó folyóirat elektronikus változatának főszerkesztője.

Papp Kornél a Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki kar Híradástechnika Intézet Médiatechnológia modulján szerzett diplomát. Már a főiskolai évek alatt a 3D technológia szakterületére specializálódott. Több televíziós és filmes céggel áll kapcsolatban, emellett az újmédia berkeiben mozog. Az online újságírás programozói és szerkesztői irányzatait is jól ismeri. A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársa, emellett a Magyar Versmondók Egyesületének interaktivitásért és közösségi kommunikációért felelős alelnöke.

Kiss Balázs grafikus 1975-ben született Magyarországon. Tíz éve dolgozik hollywoodi filmek vizuális hatásain mint a digitális effektek bevilágításáért felelős vezető grafikus. Londonban kezdte pályáját, ahol olyan filmek készítésében vett részt, mint a Harry Potter és az azkabani fogoly, a Harry Potter és a Tűz Serlege, vagy épp a Mennyei királyság. 2005-ben szerződött le az új-zélandi Weta Digitalhoz, hogy a Peter Jackson-féle King Kong végső munkálataiban részt vegyen, 2008 nyarától az Amikor megállt a Föld, 2008 novemberétől pedig az Avatar című filmekben dolgozott. 2011-ben a Steven Spielberg-féle Tintin kalandjai grafikai munkálataiban vett rész, jelenleg pedig az új Ridley Scott Alien film előkészületein dolgozik.

Ezek is érdekelhetnek