Dicséretes igyekezet

Fészkelődik, szétszórt, figyelmetlen – sok esetben a szülők azt hiszik, csupán rosszaságból nem találja a helyét a gyerek az iskolában. A leggyakoribb ok azonban a hiperaktivitási zavar.

Család-otthonPalágyi Edit2012. 01. 16. hétfő2012. 01. 16.

Kép: hiperaktív gyerek iskola ugrálás 2007 03 02 Fotó: Kállai Márton

Dicséretes igyekezet
hiperaktív gyerek iskola ugrálás 2007 03 02 Fotó: Kállai Márton

Minden általános és középiskolai osztályban izgágáskodik legalább egy, figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral (angolul ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder) küzdő tanuló. Becslések szerint ADHD-val hetvenezer gyermek él hazánkban. Ha e gondot nem ismerik fel idejében, túlzott élénkségükkel és szétszórtságukkal alaposan próbára teszik a pedagógusok türelmét. Az ADHD-s diák ugyanis nem képes megülni a helyén, zavarja az órát, miközben otthon sem képes a feladatára összpontosítani. Ám nem mindegyikük túlmozgásos: tünet lehet az is, ha a diák azért nem koncentrál az órán, mert a külvilág zajai és fényei kötik le a figyelmét.

Dr. Szolnoki Nikolett gyermekpszichiá­ter szerint egyre több diák küzd tanulási nehézséggel. Sokukról ki sem derül, hogy az ADHD okozza a gondot. Ők azok, akik nem tudnak egy-egy dologra koncentrálni, és már előre sejtik, hogy a feladatukat képtelenek olyan jól megoldani, mint a többiek. Eleve szoronganak a kudarctól, így aztán ördögi körbe kerülnek. Ha ugyanis egy gyerek otthon is csak azt hallja, hogy: „megint ügyetlen voltál”, akkor bármilyen okos és tehetséges is valójában, előbb-utóbb butának fogja érezni magát, s akkor leginkább rendbontással igyekszik majd kitűnni a társai közül.

A szakember azt tanácsolja, hogy ne a gyermek teljesítményét, hanem az erőfeszítéseit méltányoljuk. A türelem és a következetesség segíthet ilyenkor. Gond, hogy a szülők és pedagógusok háromnegyede csak későn vagy egyáltalán nem ismeri fel a hiperaktivitásos figyelemzavart, illetve sokan restellik, hogy az ő gyerekük „neveletlen”. Pedig az ADHD nem nevelési hiba, ugyanis az agy figyelemközpontjának zavara okozza. A probléma részben öröklődő, máskor születéskori agyi oxigénhiányból fakad. – Ha felmerül a gyanú, hogy ADHD-s a gyermek, érdemes a legközelebbi nevelési tanácsadóhoz fordulni. Általában a gyógypedagógus, a gyermekpszichiáter és a szülő együtt tehetnek azért, hogy kezelni tudják a problémát – tájékoztat dr. Szolnoki Nikolett. A szorongó gyermek mögött általában szorongó szülő áll, így gyakran az egész család támogatásra szorul.

Végül egy jó hír: az ADHD-ban szenvedők többsége kifejezetten intelligens és kreatív. A „sajtkukac” gyerekben is ott rejtőznek az értékek, de amíg nem kap szakszerű segítséget, többnyire csak kudarcról kudarcra bukdácsolhat.

Ezek is érdekelhetnek