Megérjük-e az öregkort?

Érdekes kérdés, hogy kortól függetlenül ki is számít idősnek. Annyi azonban bizonyos, mindenki tovább szeretne élni az általa öregnek megjelölt kornál.

Család-otthonKovács Réka2012. 01. 11. szerda2012. 01. 11.

Kép: TOPNAGYI Nagymama és nagypapa unokákkal, gyerekek 2010.08.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Megérjük-e az öregkort?
TOPNAGYI Nagymama és nagypapa unokákkal, gyerekek 2010.08.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

A Marist Institute for Public Opinion felmérésében mintegy 1200 főt kérdeztek meg arról, hogy hány éves kortól tekintenek valakit idősnek. Kiderült, az egyes generációk másként ítélik meg az idős kor kezdetét.

Míg milleniumi generáció tagjai – vagyis a ma húszas, kora harmincas éveikben járó fiatalok – szerint az időskor 62 éves kor elérésétől kezdődik, addig szüleik – az X generáció – úgy véli a 71 éves kor az öregség kezdeti határa.

A II. világháború utáni baby boom idején született nagyszüleik viszont már a 77 évet jelölik meg korhatárként, míg a század első évtizedeiben született dédszüleik 81. életévtől gondolják az öregség beköszöntét.

Az egyes generációk, bár eltérő kort jelöltek meg idősnek, egyaránt szeretnének sokáig élni. Minden generációban a többség örülne, ha 90. születésnapját még megélhetné, igaz valószínűsítik, hogy nyolcvanas éveik elejéig élnek majd. A kutatás szerint így is mindkét várakozás túlmutat a jelenlegi, 78 év körüli várható élettartamon. – derült ki az ELTE hírleveléből.

A kutatás érdekessége, hogy a két nem tagjai is másképp gondolkodnak az öregségről. A férfiak átlagosan a 70 éves kortól számítják az öregséget, míg a nők az idős kor kezdetét 76 évre teszik.

 

 

Ezek is érdekelhetnek