Mosson dióval!

Ha egy mondatban szerepel a dióhéj és a ruha, általában az villan az eszünkbe: na, annak a darabnak annyi! A dió héja – főként zöld burka – arról híres, hogy eltüntethetetlen foltokat okoz az ember bőrén és ruházatán. Nem így a mosódió!

Család-otthonKirály Farkas2012. 01. 08. vasárnap2012. 01. 08.

Kép: Kecskemét, 2012. január 02. Indiai mosódió. Fotó: Ujvári Sándor

Mosson dióval!
Kecskemét, 2012. január 02. Indiai mosódió. Fotó: Ujvári Sándor

Kollégám ajánlotta figyelmembe ezt a különös jószágot. Bevallom, szkeptikusan kezeltem az információt – gyorsan utánanéztem, mi is az a mosódió. Kiderült, hogy a szappanfa (a Sapindus mukorossi) termése, melynek héját már évszázadok óta használják mosásra In¬diá­ban, ahol jelentős területeken termesztik is. Mivel „ajánlólevelei” a jó tisztítóképesség mellett arról szóltak, hogy nem vált ki allergiát, kipróbáltuk a családi mosógépben. Hogy olajfoltokkal tarkított munkaruhán hogyan hat, azt megállapítani nem volt alkalmunk, de a kakaóval és gyümölcslével napi gyakorisággal díszített óvodásruhákon kiválóan működik. A bolti mosószerekhez képest egyetlen különbséget figyelhettünk meg: a mosódiónak nincs illata. Ami valahol érthető is: a bolti szereket mesterségesen illatosítják, a házi főzésű szappanok pedig magától értetődően adagolják természetes állati összetevőik szagvilágát – de hát kísérletünk tárgya egy növény. A mosott ruhák kellemes illatát kevéske illóolaj vagy öblítőszer hozzáadásával lehet elérni – nálunk a levendulaolaj jól bevált.

Beszerzéséről és adagolásáról nem írok – országszerte megvásárolható különféle (leginkább magukat bioboltként megjelölő) üzletekben, ahol használati tanácsokkal is ellátják a vásárlót. Viszont kiszámoltuk: ha a mosások négyötödét mosódióval végezzük, az évente 60-70 ezer forintnyi megtakarítást jelent. Ez pedig megfontolásra érdemes körülmény.

 

Ezek is érdekelhetnek