Segítség, apa lettem!

A kismamák szülés utáni depressziójáról sokszor hallani, de hogy e kínzó állapot a kispapákat is utolérheti, arról már ritkábban esik szó. Ha a pár nem készül fel kellőképp a baba érkezésére, már a várandósság időszaka is megviselheti a férjet.

Család-otthon2012. 01. 21. szombat2012. 01. 21.

Kép: Depressziós apuka gyerek anya apa 2012.01.16. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Segítség, apa lettem!
Depressziós apuka gyerek anya apa 2012.01.16. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Második házasságukba lépve a szülők – a családi kötelékbe hozott három gyermek mellé – negyedik, közös csemetét is vállaltak. Miközben a férj igyekezett a kibővült apai szerepre jól felkészülni, felettébb aggasztották nagyfia érzelmi kirohanásai, aki állandó konfliktusban élt a nevelőanyjával. A terhesség hónapjaiban belefáradt a kilátástalannak tűnő küzdelembe, s szinte teljesen elfordult a feleségétől és a babától. A kislány négyhetes korában egyik este dühösen támadt az asszonyra: „Vedd tudomásul, elegem van a csecsemő körüli felhajtásból!” Az asszony zokogva menekült a gyerekszobába, a pici mellett keresett vigaszt. A férj meg pár üveg sör „társaságában” a kocsmában. Hosszú hónapokig cipelte magával a kispapák depressziójának hangulati-érzelmi hullámzásait.

– A nők egynegyede szenvedi meg a gyermekágyi depressziót, míg a férfiak tizede kerül lelki válságba az újszülött érkezése után. A kispapákon a tünetek a születést követő 3-6 hónapban észlelhetőek leginkább – elemez dr. Varga József klinikai szakpszichológus-neurológus. – Sok pár nehezen éli meg, hogy az addigi életük alaposan átalakul. Az anya figyelme és gyöngédsége a kicsire irányul, aki az érintés és a szeretet iránti vágyát is kielégítheti, emiatt pedig az apa mellőzöttnek érezheti magát. Nem ritkán a korábban jól működő szexuális élet is lanyhul, hiszen a mama kimerült és ingerlékenyebb. A férjnek más tölti ki a napját, mint az asszonyét, így kevés a mindkettőjüket érdeklő téma. A családfő rossz apának és társnak érzi magát, amit nem tud vagy nem akar kibeszélni magából. Befelé fordul, tipródik. Egyesek kikacsintanak a házasságból, új kapcsolattal vigasztalódnak.

Megoldás csak akkor jöhet, ha a párok figyelmet, időt, energiát szentelnek rá, hogy megbeszéljék a gondokat, megteremtsék az újbóli egymásra találás lehetőségét. Ha pedig úgy érzik, már nagyobb a baj, mindenképpen érdemes pszichológus vagy családterapeuta segítségét igénybe venni. 

Ezek is érdekelhetnek