Termesszék velem: kínai datolya

Nemrég falunapon bemutatkozásképpen kosárnyi gyümölcsöt tettem az asztalomra, s a kínai datolyát (Ziziphus jujuba) mindenki lemakkozta. Pedig…

Család-otthonGrosz Tamás2012. 01. 14. szombat2012. 01. 14.
Termesszék velem: kínai datolya

Bosszantott egy kicsit, mert nem gondoltam volna, hogy ezt a kitűnő, édeskés-zamatos, puha húsú, nálunk jól megtermő gyümölcsöt szinte senki sem ismeri. Addig kóstoltattam a résztvevőket, mígnem elfogyott (pedig más különlegességgel is szolgáltam).

Az Ázsiából származó kínai datolyát kezdik felfedezni. A leírásokból, de saját tapasztalatomból is tudom, hogy érdemes termeszteni. Hihetetlen, de igaz: az ültetésen és a beérett gyümölcs leszedésén kívül nem igényel semmi munkát, még metszeni sem kell. Nálunk nincs semmilyen kártevője.

Megvárja, míg a fagyok elmúlnak, s csak akkor kezd hajtani. Virágzása június elejére tehető. Fényes, viaszos hatású levelei szoliterként jól mutatnak akár a díszkertben is. Ha pedig októberre beérik a gyümölcse, akkor tényleg színpompás, hiszen a zöld levélzeten kikandikáló barnás-bordó termés igencsak kelleti magát.

Nagyon jól érzi magát a meleg fekvésű, laza szerkezetű talajokban. Sok napsütést igényel, félárnyékban kevésbé fejlődik. Rendszeres öntözését 1-3 éves korában ne mulasszuk el. Magassága 6 méter körüli.

Magról is szaporodnak, de nehezen csíráznak. Erős fagyhatás kell, illetve áztatni szükséges, hogy a mag kemény burka megrepedjen. Viszont többen állítják, hogy hideg nélkül is jól csíráznak, sőt 20-25 fokos meleg kell a csírázás megindulásához. Jómagam nem ültettem, sarjról jól szaporítottam.

Több száz fajtája ismert. A gyökérsarjról ültetett növény két-három évesen már virágzik, illetve gyümölcsöt hoz. A termés lehet makk, de hosszúkás, duci alakú is. A kellemes illatúak általában édeskés ízűek. Sok cukrot, C-vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.

Frissen kitűnő csemege. Főzhető rizzsel, kemencében sütve, sőt aszalható is. Mézzel és cukorral főzve kitűnő édesség, de kandírozható is. Érdekes, hogy lisztjéből kenyér is süthető.

Gyógyító hatását főként a kínai gyógyászatban említik. Említésre érdemes gyulladáscsökkentő, illetve nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága.

Ezek is érdekelhetnek