Jobb szex, jobb élet?

A kiegyensúlyozott szexuális élet a mindennapok természetes része. Manapság azonban nem csupán az időhiány szabhat gátat a vágyaknak, de egyre több férfi küzd potenciaproblémával. Ami persze nemcsak az ő, hanem a párja gondja is.

Család-otthon2012. 02. 22. szerda2012. 02. 22.
Jobb szex, jobb élet?

Már a húszévesek is

Régebben a potenciazavart hajlamosak voltak az ötven vagy hatvan év feletti férfiak problémájának tulajdonítani, ma már azonban a fiatalok is veszélyben vannak. A stressz és a szorongás okozta enyhén depressziós tünetek, a teljesítmény- és megfelelési kényszer akár a harmincas korosztálynál is okozhat galibát. Ám éppen ők azok, akik hajlamosak a szőnyeg alá söpörni a gondokat, nem akarják elhinni, hogy ez velük is megtörténhet. Pedig a felmérések szerint az enyhébb fokú vagy a teljes impotencia tüneteivel együttesen a 40 és 70 év közötti férfiak mintegy fele küszködik. Sőt a húszas éveit taposó férfiak 8 százaléka úgyszintén érintett, ami megdöbbentő adat. E zavaroknak több oka is lehet: számos esetben egészségügyi probléma áll a háttérben, éppen ezért elsőrendű feladat mielőbb felkeresni a szakorvost. Potenciazavarok ugyanis felléphetnek cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, depresszió, gyógyszeres kezelések vagy műtéti szövődmények következményeképpen is. A férfiak zöme magától inkább messzire kerülné az orvosokat, éppen ezért nagyon fontos a nőpartner szerepe, akinek éreztetnie kell, hogy ez mindkettőjük számára fontos, megoldandó feladat.
Amennyiben kiderül, hogy a problémának fizikai oka nincs, akkor másféle segítséget kell keresni: itt léphet a képbe a pszichológus vagy a pszichiáter. Fontos, hogy a férfival karöltve a partnernő is részt vegyen a terápia folyamatában, mert a siker kettőjükön múlik.

Étvágygerjesztő tippek

A magas vérnyomás, a cukorbetegség és a stressz olyan élettani hatás, amely nem kedvez az erotikus hangulatnak. Próbáljuk először ágyon kívül rendbe hozni a magánéletünket! Igyekezzünk egészségesen élni, megfelelően táplálkozni. Az óme¬ga 3 és ómega 6 zsírsavban gazdag halfélék, az olajos magvak, a rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök mind hangulatjavító hatásúak. Gondoskodjunk róla, hogy a tányérra kerülő fogások színesek legyenek, tálaljunk ízlésesen. Óvakodjunk a cukorban és zsírban gazdag ételektől, ezek ugyanis tompítják az érzékeket, elnehezítik a gyomrot, álmosítanak. Érdemes összebújni anélkül is, hogy bármely fél az aktusra utaló mozdulatot tenne: a testi közelség megnyugtató mindkettőjük számára. A nőnek azért, mert a helyzettől függetlenül úgy érzi, szeretik, kívánják, a férfinek pedig azért, mert a párjától nem kap szemrehányást. Az ilyen összebújós alkalmak egyszer csak továbbfejlődnek, egyre intimebbé válnak.

Kevesebb munka, több öröm?

A munkahelyi stressz befolyásolja a szexuális teljesítőképességet. Ha valaki hazaviszi a gondjait, az nem segít a potencia növelésében. Persze nem lehet mindenkinek azt tanácsolni, hogy vegyen vissza a tempóból vagy váltson munkahelyet, hiszen a számlákat ki kell fizetni. De meg lehet tanulni elengedni a problémákat, s élvezni az otthoni tevékenységeket. Ehhez is időre és olyan partnerre van szükség, aki intenzíven dolgozik azon, hogy az együtt töltött idő örömet okozzon, és csak annyit beszéljenek a munkáról, amennyit feltétlenül szükséges.

Amikor csak a gyógyszer segít

Egyes élethelyzetekben a párterápia ellenére sem sikerül újra együtt hódolni az élvezeteknek. Ilyenkor szükség lehet gyógyszeres kezelésre. A potencianövelőkkel azonban óvatosan kell bánni! Sokféle szer beszerezhető akár a világhálón keresztül is, de némelyik súlyosan károsíthatja az egészséget. Csak a vényre felírt, patikában vásárolt, orvosi felügyelet mellett szedett potencianövelők használata biztonságos.

Ezek is érdekelhetnek