Édes gyógygumók

A csicsóka is Amerikából jött, mint a burgonya. Hozzánk a franciáktól került (ahol ma is nagy becsben tartják), nálunk hamarabb is vált ismertté, mint a krumpli, ám az végül legyőzte. A szakírók leszólták: birkatakarmánynak, disznólegelőnek ajánlották, nem emberi étekhez.

Család-otthonValló László2012. 03. 04. vasárnap2012. 03. 04.

Kép: csicsóka gyökérnövény főzni való zöldsév cukorbetegek is ehetik Fotó: Habik Csaba 2012 02 28

Édes gyógygumók
csicsóka gyökérnövény főzni való zöldsév cukorbetegek is ehetik Fotó: Habik Csaba 2012 02 28

Napjainkra azonban megváltozott a státusa, miután kiderült róla, hogy a cukrosok is ehetik, édes ízét ugyanis az inulin nevű szénhidrátvegyület adja. Fölfedezte magának az édesipar, sőt a szeszipar is. Értékes fruktóz- (gyümölcscukor) tartalmát (amit a diabéteszesek is fogyaszthatnak) édesítőszerként hasznosítják, ami jobban édesít, mint a szacharóz, ráadásul jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. Léteznek pékségek, amelyek csicsókás kenyeret is készítenek, ami jól illeszthető a betegek étrendjébe.

Sőt egyre többen termesztik az állataik számára is, mivel zöldje kaszálható, szénának, szilázsnak egyaránt jó, gumóját a kérődzők szívesen eszik. A csicsóka fittyet hány a kórokozóknak, kártevőknek, s ahol megjelenik, ott fű sem nő – legalábbis egy idő után (amikor a fejlődő növény lombozata már annyira beárnyékolja a talajt, hogy a gyom sem marad meg alatta). Ezért jól meg kell gondolni, hol adunk neki helyet a kertben. Például egy félreeső sarokban vagy ahol gyengébb minőségű a föld (mert ez sem zavarja), de ültethetjük a kerítés mellé vagy térelválasztónak (mondjuk a díszkert és a zöldséges közé). Gumóit akkor ültessük, mint a krumplit: március elejétől április közepéig. Fontos tudni, hogy a csicsókagumók nem közvetlenül a tövön, hanem arasznyi hosszú száron ülnek a földben, így nagyobb területen terjednek szét. Ezért a kiszedéskor mindig marad a földben gumó, amiből a növény a következő évben megújul. Így aztán akár tíz évig is a helyén maradhat – csakhogy öt-hat esztendő múltán gumói annyira elaprózódnak, hogy új helyen újra kell telepíteni.

Ha a csicsóka gumóit főzés előtt fél órával vízben áztatjuk, az édeskés íz eltűnik. A gumók csak rövid ideig tarthatók el, legjobb a hűtőben, nejlonzacskóban tárolni, hogy ki ne száradjanak.

Ezek is érdekelhetnek