Pénzt költeni csak gondosan és szépen…

Vásárolj tudatosan, véded vele a környezetedet! Csak legyint a kedves olvasó? Rendben. Vásárolj tudatosan, egészségesebben élsz! Ez az érv sem hatja meg igazán? Ám legyen. Vásárolj tudatosan, pénzt takarítasz meg! Ugye, ez már hatásos…? Akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését, próbavásárlásra hívom Andacs Noémivel, a Tudatos Vásárlók Egyesületének tagjával. Tanulságos lesz.

Család-otthonHardi Péter2012. 03. 12. hétfő2012. 03. 12.

Kép: spar áruház tudatos bevásárlás termék áremelkedés közért andocs noémi csokoládé 2012 02 28 Fotó: Kállai Márton

Pénzt költeni csak gondosan és szépen…
spar áruház tudatos bevásárlás termék áremelkedés közért andocs noémi csokoládé 2012 02 28 Fotó: Kállai Márton

Majdhogynem mindegy, melyik üzletbe térünk be, mert a cél természetesen mindegyikben ugyanaz: a lehető legtöbb árut eladni. Mi végül Budapesten a Batthyány téri vásárcsarnokban lévő Spart választottuk. Mindjárt a bejáratnál szemet gyönyörködtető zöldség- és gyümölcstenger fogad bennünket.

– Nem véletlenül – kotorászik a zsebében vezetőm a már otthon összeállított bevásárló cédulája után –, a színek hatására azonnal összefut a nyál a szánkban és nagyobb kedvvel vásárolunk.

A cédula, ami nélkül tudatos vásárló nem indul pénzt költeni, otthon felejtődött, de sebaj, Noémi rutinos, rajta nehéz kifogni:
– Leghelyesebb, ha zöldséget, gyümölcsöt eleve nem szupermarketben vásárolunk, hanem piacon, s ott is lehetőleg őstermelőtől, mivel így hazai földművest támogatunk, ráadásul a termék bizonyosan nem több ezer kilométerről érkezik, ezzel pedig a környezetet óvjuk.

– Akkor viszont eleve le kell mondanom a déligyümölcsökről – szemlélem a csábító kivi- és banánhalmokat.
– Nem is biztos, hogy szüksége van rájuk. Azok a vitaminok, amelyeket a szervezete kíván, megtalálhatók egyebek mellett a hazai céklában és a fekete retekben, még ha azok nem is olyan tetszetősek.

Egyik kedvencem, az eper után nyúlok. Egészen addig, amíg Noémi szúrós tekintetével nem találkozom.
– Semmi értelme. Vélhetően Spanyolországból érkezett, ahol ilyenkor szintén üvegház alatt nevelik. Következésképpen, alig van benne olyan anyag, ami az ember szervezete számára hasznos.

– Legalább egy kis narancsot engedjen meg – kérlelem.
– A narancsnak én sem szoktam ellenállni – mosolyodik el Noémi. – És a citromnak sem. De arra vigyáznia kell, hogy ha a héját süteménybe akarja tenni, akkor bioboltban vásárolja, mert a citrusfélék permetszere nem csak a gombákra káros hatású, hanem az emberre is. Ha mégis itt vásárolunk gyümölcsöt és zöldséget, mindenképpen a csomagolás nélküli árut rakjuk a kosarunkba.

A tojásospolc előtt állunk meg. Noémi levesz egyet, vizsgálja a dobozon található információkat.
– 0: biotojás, 1: szabadban tartott, 2: mélyalmos, 3: ketreces tartású – mutatja a számokat. – Mondanom sem kell, a bio a legegészségesebb.

– És a legdrágább – teszem hozzá.
– Sajnos, igen. Viszont sokszor a mélyalmos és a ketreces ára között nincs különbség. És akkor már inkább azt vegyük, ami olyan helyről való, ahol jobban érzi magát a tyúk.

S az emberre átmenő stressz¬hormon is kevesebb, jut eszembe. De lépjünk tovább, az italospultok felé.
– Tudatos vásárló dobozos sör helyett csakis üvegeset vesz, mert azt visszaváltják.
– Az ásványvizespalackot pedig a gyűjtőbe teszi – okoskodom.
– Tudatos vásárló nem vásárol ásványvizet.
– Ezzel viszont lemond a benne lévő ásványi anyagokról.
– Azok egyrészt más élelmiszerekben is megtalálhatóak, másrészt a csapvízben. A budapesti például egészen kiváló minőségű. Ha mégis mellékíz érezhető benne, akkor valószínűleg az elhasználódott vezetékben kell keresni a hibát. Mindez persze nem vonatkozik a Dél-Alföld egyes ciánszennyezett részeire.

A kávéspult előtt állunk meg, de csak egy pillanatra, már lépünk is tovább. No, nem mintha a tudatos vásárló el volna tiltva a kávétól, dehogy. Viszont, ha csak tud, Fair Trade kávét vásárol. Vagyis olyant, ahol a termelő nem csak egy-két százalékot (vagy annyit sem) lát abból az összegből, amit mi a kávéért a boltban hagyunk – lévén gyermekmunkás, netán rabszolga –, hanem a tisztességesebb jövedelem mellé például orvosi ellátás is párosul.

Így járom sorra a pultokat Noémival, s szinte nincs olyan termék, amiről ne volna véleménye. Tejet szintén nem boltban vásárol, hanem, ha teheti, kimérve, őstermelőtől; hús helyett inkább a növényi eredetű táplálékot részesíti előnyben: egyrészt, mert általában egészségesebb, másrészt, mert ezzel is kíméli a környezetét – több ezer liter víz használódik el, amíg akár egyetlen kiló marhahús elénk kerül. Noémi egyedül az ősi vaj–margarin polémiában nem akar állást foglalni, azt azonban hozzáteszi, hogy a margarin ér¬el¬me¬szesítő hatása vitán fölül áll.

Már a papírárunál járunk, egészen pontosan a papír zsebkendőnél – amit a tudatos vásárló szintén kerül, előnyben részesítve a textíliából készültet –, amikor nem állom meg, hogy elő ne rukkoljak a beszélgetésünk végére tartogatott kérdésemmel:

– És ön, kedves Noémi, abszolút tudatosan vásárol?
– Olyan ember nincsen – vallja meg. – Viszont részsikereket mindnyájan elérhetünk. A lényeg, hogy törekedjünk a tudatosságra.
Ezt mi most kiválóan teljesítettük: másfél órás együttlétünk alatt az égvilágon semmit sem vásároltunk. Azt hiszem, ennél tudatosabbak már nem is lehetnénk…

Ezek is érdekelhetnek