Seprűvel a porcicák ellen

Amikor járványok tombolnak, szívesen vonulunk vissza az otthonunkba, gondolván, hogy ott biztonságban vagyunk. Ha azonban nem fordítunk kellő figyelmet a takarításra, netán egyszerűen csak rosszul választjuk meg a szobanövényeinket vagy a párnánkat, a saját otthonunk is beteggé tehet.

Család-otthon2012. 03. 11. vasárnap2012. 03. 11.

Kép: takarítás fertőtlenítés kosz baktérium fertőzés szennyezés fürdőszoba zuhanyrózsa vízkő 2012 03 04 Fotó: Kállai Márton

Seprűvel a porcicák ellen
takarítás fertőtlenítés kosz baktérium fertőzés szennyezés fürdőszoba zuhanyrózsa vízkő 2012 03 04 Fotó: Kállai Márton

Ragyogjon a mosogató! Nemcsak azért, mert úgy szép, hanem, mert innen rengeteg baktérium terjedhet szét a lakásban. A mosogató érintkezik a koszos edényekkel, ételmaradékokkal, sőt nyers húsmaradványokkal is, ezek pedig könnyen terjeszthetnek fertőzéseket. Az utolsó használatot követően min¬den¬¬nap fertőtlenítse ki, különös tekintettel a csapra és a lefolyó környékére.

Fertőtlenítse a szivacsokat, törlőkendőket! Ezek az eszközök meleg vízzel és ételmaradékokkal érintkeznek, melyek remek táptalajt nyújtanak a baktériumok szaporodásának. Már egy-két használat is elegendő ahhoz, hogy a „segítségükkel” bacilusokkal hintsük tele a lakást. Mivel nem lenne gazdaságos naponta cserélni a törlőkendőket, tisztítsa őket: tegye pár percre a mikróba vagy áztassa éjszakára fertőtlenítőbe.

Csavarja fel a szőnyeget! Állandóan tüsszög, folyik az orra, könnyezik a szeme? Van szőnyeg a lakásban? A padlóburkolat kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a szőnyeg százszor több poratkát, penészspórát hordoz, mint a parketta vagy a kő. Akár ez is okozhatja a tüneteket, melyek következtében végül allergia is kialakulhat. Még a legjobb porszívó sem képes arra, hogy maradéktalanul eltávolítsa az atkákat, apró szöszöket, így ha a zavaró tünetek felerősödnek, fontolóra kell venni a szőnyegcserét.

Cserélje le a szobanövényeit! A cserepes növények jelentős része gombaspórákat bocsát ki, melyeket belélegezve elhúzódó torokfájás, torokkaparás vagy rendszeres köhögés lesz az eredmény. Az egyik megoldás: ha ragaszkodik a virágaihoz, változtasson a locsolási renden. Ne öntözzön folyamatosan, hanem várja meg, míg két locsolás között a virágföld teljesen kiszárad. A másik megoldás, ha olyan helyre költözteti a növényt, ahol ritkábban tartózkodnak, a helyére pedig tegyen békeliliomot, bambuszpálmát vagy angol borostyánt, ezek ugyanis tisztítják a levegőt.

Száműzze a tévét a hálószobából! Amelyik hálószobában tévé van, ott biztosan nincs beszélgetés és ritkább a szeretkezés is. Ráadásul az alvás sem lesz elég pihentető, hiszen a kép- és hanghatások felzaklatják az idegrendszert.

Tollasodjon a párna! A szintetikus párnák kevésbé allergének, mint a tollpárnák – vélték egykor. A legújabb kutatások szerint azonban nyolcszor több allergizáló anyag telepszik meg bennük, mint a tollpárnákban. Ezt azzal magyarázzák, hogy míg a szintetikus párnákat lazábban töltik – így a kis réseken könnyen a párna mélyébe férkőzhetnek a poratkák –, addig a tollpárnák töltése olyan sűrű, hogy a poratkáknak kevesebb az esélyük a túlélésre.


Tisztítsa a zuhanyzófejet! Gyakran olyan mikrobaktérumokat rejtenek, amelyeknek kiváló táptalaja a sötét, párás környezet.
Amennyiben ezeket belélegezzük, furcsa tüneteket észlelhetünk: fáradtabbak leszünk, nehezebben lélegzünk. Ha hetente kifertőtlenítjük a zuhanyrózsát, meggátoljuk a baktériumok szaporodását.

Ezek is érdekelhetnek