Tablettát a migrénre!

Fáj a fejünk? Legyintünk: majd elmúlik! S ha mégsem? Sebaj, akad rá tucatnyi fajta pirula! Magyarországon hozzávetőleg egymilliónyian kínlódnak a visszatérő enyhébb-erősebb fejfájással.

Család-otthonBudai Horváth József2012. 03. 24. szombat2012. 03. 24.

Kép: Kecskemét, 2012. március 19. Fejmasszázs. Fotó: Ujvári Sándor

Tablettát a migrénre!
Kecskemét, 2012. március 19. Fejmasszázs. Fotó: Ujvári Sándor

A Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosát, dr. Bodnár Esztert – aki az egyesült államokbeli Buffalóban, a Dent Neurológiai Intézetben folytatott tanulmányokat – a fejfájás kezelésének új lehetőségeiről kérdeztük.

– Valódi nyűg a rendszeres fejfájás, aminek a Nemzetközi Fejfájás Társaság 13 csoportját különbözteti meg. Ha valaki fejfájásra panaszkodik, az orvosa elsősorban szervi elváltozásokra gyanakszik, így aztán bel- és ideggyógyászati, CT- és MRI-vizsgálatot ír elő – vázolja a valós gyakorlatot Bodnár doktornő. – Ám mi a teendő, ha az összes lelet negatív? Az új módszer a részletes kikérdezésen alapul, mely akár egy órát is igénybe vehet. Fényt kell deríteni a kórelőzményekre, a krónikus betegségekre, a gyógyszerszedési, táplálkozási, sportolási, alvási szokásokra, a munkahelyi és családi stresszforrásokra. A fejfájást legalább kétszázféle testi-lelki tényező okozhatja, s közülük egyszerre három-négy is megbújhat a háttérben.

A szakemberek megkülönböztetik az elsődleges és másodlagos fejfájást. Az utóbbinál valamilyen betegség üzen: az agyi erek, netán a nyaki gerincszakasz elváltozása, a megnövekedett vér- vagy agynyomás, a fokozott pajzsmirigyműködés, szemészeti-fülészeti bajok. Az elsődleges fejfájások fellépésében pedig kiemelkedő szerepet játszik a mozgásszegény életmód, az étkezések kihagyása, az elégtelen folyadékfogyasztás, a dohányzás, a túl kevés vagy sok – és a kizsigereltség miatt rossz minőségű – alvás.

– Az elsődleges fejfájások között mi a különbség?
– A közismert migrén kétharmad arányban a nőket veszi elő, ami főként a hormonális ingadozásokkal, de genetikai hajlammal is magyarázható. A havonta 3-6 ízben fellépő, javarészt féloldali, erős fájdalmat a betegek a tízes skálán 8-9-es fokozatúnak ítélik – kezd bele dr. Bodnár Eszter a felsorolásba. – A migrénes érzékeny a fényre-hangokra, nem kíván ételt, italt, hányingerrel küzd, alkalomadtán két-három napra is kénytelen otthon maradni. Az életmód megváltoztatása és a már létező patikaszer segít, sőt a vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, epilepsziaellenes pirulák jól hatnak a migrénre is. A leggyakoribb tenziós fejfájás javarészt tarkótáji, nem túl erős, a skálán 5-6-os fokozatú. Az időjárás változására érzékenyek többsége beveszi valamelyik recept nélkül is kapható tablettát, majd másnap is így tesz, s egyszer csak azt veszi észre, hogy a rossz heteken 5-6 piruláig meg sem áll. A jóval ritkábban előforduló cluster (klaszter) fejfájást az orvostudományban a legerősebb fájdalomként tartják számon. Az akár egyéves szünetet is produkáló szakaszok hetekig-hónapokig is eltarthatnak, naponta 5-6, egyenként egy-másfél órán át tartó rohammal. A periódusok oxigén belélegzésével, esetleg infúzióval egy-két hétre is rövidíthetők.

Hadakozzunk bármelyik fajta fejfájással is, a magnézium bevitele jótékonyan közreműködik a megelőzésben és a rohamok lecsillapításában egyaránt. A fejfájósaknak érdemes megfontolniuk, hogy mindenáron ragaszkodjanak-e az alkohol, koffein, csokoládé, érett sajtok, fagylalt, tejföl, tejszínhab, banán, citrusfélék, hagyma, bab, hot dog, sonka, füstölt hal, szójaszósz, pörkölt magvak, fánkok fogyasztásához.

Ezek is érdekelhetnek