Termesszék velem: orvosi ziliz

Az orvosi zilizt (Althea officinalis) csaknem két és fél évezrede használják gyógyításra. A leveléből készített pép megnyugtatja a bőrt, sebgyógyító hatású. Fehérmályvának is hívják, hazánkban minden vizenyős réten megtalálható.

Család-otthonGrosz Tamás2012. 04. 14. szombat2012. 04. 14.
Termesszék velem: orvosi ziliz

A mályvafélék családja 250 fajt számlál, köztük fűszer-, rost- és gyógynövények is szép számmal találhatók. Díszíti a kertet, s – gyógyhatása mellett – fűszernövényként is alkalmazható.

Kétéves vagy évelő növény. Gyökere orsó alakú. Magassága elérheti az 1-1,5 métert is. Szórt állású, bársonyos levelei kerekdedek vagy vese alakúak. Négy-hat cm átmérőjű virágai a levelek hónaljában csomókban állnak, a szirmok színe rózsaszín, bíboros, sötétebb erezettel. Rendszerint egész nyáron át folyamatosan nyílik. Termése cikkekre hasadó papsajt.

A világos, nyirkos helyeket, a tápanyagban gazdag, mélyrétegű talajokat kedveli. Kora tavasszal ültessük fóliába vagy az ablakpárkányra. Nehezen csírázik, két-három éves magot szoktak csiráztatni. A szabadba fokozatos hozzászoktatás után, május közepén, fagymentes időben ültessük ki. Ügyeljünk a megfelelő tőtávolságra.

Száraz időben az öntőzést meghálálja. Fokozott figyelmet érdemel a mályvarozsda elleni védekezés. Gyakori betegsége a fuzáriumos hervadás is. A rovarok közül a földibolhák jelentenek veszélyt.

A leveleket nyáron gyűjtjük, a gyökérzetett pedig ősszel ássuk ki, ugyanis ekkor a legmagasabb a nyálkaanyag-tartalma. Mosás után rögtön hámozzuk meg, vágjuk fel apró darabokra és szárítsuk meg. Szellős helyen tároljuk, mert hajlamos a penészedésre.

Köhögés ellen áztassunk be 2 teáskanálnyi apróra vágott zilizgyökeret 1 liter hideg vízbe, majd hagyjuk állni 8 órát. Ezután szűrjük le, ízesítsük mézzel, s langyosan kortyolgassunk belőle. Ugyanez a tea (méz nélkül) alkalmas még szájgyulladás, tályog, kelések kezelésére is.

Bár az orvosi ziliz alkalmazásakor semmilyen mellékhatást nem észleltek, ám alkohollal, vaskészítményekkel együtt fogyasztva mérgezővé válhat, mivel megváltoztathatja azok felszívódását.

Zsenge hajtásait, leveleit saláták készítéséhez használhatjuk. Gyökerét addig főzzük, míg puha lesz, majd adjunk hozzá cukrot, eredményül édes, fehér, kissé szivacsszerű pálcikához jutunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek