Barack Obama elfogadja a melegeket

A társadalmat igencsak megosztó melegek házasságát illető kérdésben a történelem során először foglalt állást az Egyesült Államok elnöke. A bejelentést követően készült közvélemény-kutatások szerint megítélésére mindez nem lesz jelentős hatással.

Család-otthonKovács Réka2012. 05. 31. csütörtök2012. 05. 31.
Barack Obama elfogadja a melegeket

Államok szerint is eltérő a kérdés megítélése: számos állam kifejezetten tiltja, néhány azonban lehetővé teszi, hogy az azonos nemű párok is házasságot köthessenek. A politikai pártok közül a republikánusok hagyományosan ellenzik, a demokraták többségében támogatják a kérdést. A frissebb közvélemény-kutatások szerint körülbelül minden második amerikai helyesli, és minden második ellenzi a melegházasságot.

Vagyis nagy a megosztottság, és Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke ebben a helyzetben foglalt állást: egy májusi interjúban beszélt arról, maga is támogatja, hogy a meleg párok összeházasodhassanak. Az ország történetében ő az első, aki ez irányú véleményét nyíltan felvállalta. Ezt követően több intézet készített felmérést, vajon miként reagál a társadalom a kijelentésre. Ebből azonban az derült ki, hogy nem befolyásolja jelentősen a róla alkotott véleményt, hogy az elnök mit gondol a melegek jogairól.
 

Ezek is érdekelhetnek