Ijesztően korán kezdik a tinik!

Egy friss felmérés eredményei szerint az amerikai fiatalok jelentős része fogyasztott már alkoholt és próbált ki drogokat. Az igazán aggasztó az, hogy a későbbi függők nagy százaléka tinédzser korában kezdte el a függőségét okozó szereket fogyasztani.

Család-otthonKovács Réka2012. 05. 29. kedd2012. 05. 29.

Kép: Energiaital alkohol mérgezés szesz alkohol méreg rum veszély drog kábítószer 2012 02 12 Fotó: Kállai Márton

Ijesztően korán kezdik a tinik!
Energiaital alkohol mérgezés szesz alkohol méreg rum veszély drog kábítószer 2012 02 12 Fotó: Kállai Márton

Az Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent kutatásból kiderült, hogy a 13-18 év közötti amerikai tinédzserek jelentős arányban fogyasztanak tiltott drogokat és számukra tiltott alkoholt. A több mint 10 ezer tizenéves bevonásával készült reprezentatív vizsgálat szerint tízből nyolc azok aránya a korcsoportban, akik egy vagy több alkalommal fogyasztottak már alkoholt, és 47 százalék azoké, akik a lekérdezést megelőző egy évben 12 vagy több italt ittak meg. A drogok vonatkozásában a válaszadók 81 százaléka jelezte, lett volna rá lehetősége, hogy kipróbálja a tiltott szereket, amely lehetőséggel az érintettek 42 százaléka élt is – olvasható az ELTE hírlevelében.

Megdöbbentő az is, hogy a tinik mintegy 15 százaléka már alkoholfüggőnek tekinthető, 16 százalékuk pedig drogfüggőnek lehetne minősíthető.
 

Ezek is érdekelhetnek