Motorhibánál ne a gázpedált nyomjuk!

Az orvostársadalmat mind a mai napig megosztja Dévény Anna mozgásrehabilitációs módszere – miközben gyógyult gyerekek ezrei tesznek tanúbizonyságot a hatékonyságáról.

Család-otthonBiczó Henriett2012. 05. 08. kedd2012. 05. 08.

Kép: Dévény Anna alapítvány gyerekek mozgásfejlesztése torna egészség baba csecsemő gyógytorna 2012 04 12 Fotó: Kállai Márton

Motorhibánál ne a gázpedált nyomjuk!
Dévény Anna alapítvány gyerekek mozgásfejlesztése torna egészség baba csecsemő gyógytorna 2012 04 12 Fotó: Kállai Márton

– Látja ennek a babának a kéztartását? És a nyakán a redőket meg az ajkai közt a nyelvét? Ezek az úgynevezett rizikótünetek: azt mutatják, hogy valami nincs rendben – nyújt felém Dévény Anna egy újságcikket. – Már kértem a szerzőt és a fotóst: jelezzék a szülőknek, hogy jól tennék, ha megmutatnák nekünk a gyereket. Meg is jegyezték a kollégáim: „Mi az, már újságból is diagnosztizálsz?!” – meséli nevetve.

Dévény Anna 1976-ban kezdte kidolgozni a világviszonylatban is egyedülálló mozgásterápiás rendszerét. A „Dévény Speciális Manuális Technika – Gimnasztika Módszer” (DSGM) azért rendszer, mivel a gyógyítás mellett a fejlesztést is magába foglalja. Mert a kettő nem ugyanaz. A gyógyítás a kiesett, nem működő tevékenységek beindítását jelenti; a fejlesztés pedig a már működők további finomítását. A sorrend nem felcserélhető, hiszen ami nem működik, azt nem lehet fejleszteni. Ugye, milyen egyértelmű? Orvosi körökből mégis számtalan támadás érte amiatt, hogy egyszerű gyógytornászként felülbírálja a hagyományos terápiákat – például a gerincferdüléssel küzdő kamaszokkal leveteti a fűzőt.
– A hagyományos gyógymódok azt erőltetik, gyakoroltatják, amire a páciens az állapotából adódóan nem képes. Az autó motorhibáját sem a gázpedál nyomogatásával javítják. A pedált akkor használjuk, amikor már jár a motor – magyarázza a szakember.

Az emberi „motort”, az agyat, valamint az idegrendszert a Dévény-módszer kézzel végzett egyedi technikával „indítja be”, vagyis gyógyítja, míg a fejlesztés különleges testképző tornáztatással történik. A DSGM a mozgássérülések valamennyi területén kimagasló eredményekkel büszkélkedhet. A szülési sérült koraszülöttek, újszülöttek gyógyítása például itthon és világszerte is nagy kihívás. Náluk rendkívül fontos a korai kezelés, mert az agynak öt hónapig létezik tartalékállománya, ami később leépül, ha nem veszik igénybe.

– A lehetőleg már az inkubátorban megkezdett kezeléssel a sérülten születettek körülbelül 80 százaléka élhet később normális életet, vagy legalábbis jelentősen javul életük minősége. A baleseti sérültek utókezelésénél a szokásos gyógyulási idő fele-negyede alatt lehet megfelelő mozgást elérni, de az ortopédiai betegségekben szenvedőkön is tudunk segíteni – részletezi a rendszer hasznát a feltalálója.

A hetedik ikszen is túl járó Dévény Anna tempóját sok fiatal megirigyelhetné. Több mint ötven éve él a hivatásának, beéri napi 4-5 óra alvással is. Módszerének pedig egyre több a követője.

Ezek is érdekelhetnek