Kezdődik a munkaszezon!

Több ezer diáknak a nyári szünidő nem a semmittevésről, hanem éppen ellenkezőleg: a pénzkeresetről szól. A diákmunka körüli tudnivalókról készítettünk rövid összefoglalót.

Család-otthonbhj2012. 06. 16. szombat2012. 06. 16.

Kép: Diákmunka szórólapozás újságosztás dolgozó fiatalok Pont ott Felvételi Ponthatárbuli a Corvin sétányon fiatalok leendö föiskolások egyetemisták szórakozás tömeg 2010.07.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Kezdődik a munkaszezon!
Diákmunka szórólapozás újságosztás dolgozó fiatalok Pont ott Felvételi Ponthatárbuli a Corvin sétányon fiatalok leendö föiskolások egyetemisták szórakozás tömeg 2010.07.22. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

A diákoknak bolti, raktári, leltározási kisegítő munkáért és szórólapozásért 550–650, míg pultosként, felszolgálóként, hoszteszként 700–800 forintos órabért is megadnak. Az ifjak közt népszerű a telefonos ügyfélszolgálati és kereskedelmi munka, ezekkel jutalékos rendszerben az alapórabérnek (900–1000 forint) akár a kétszeresét is megkereshetik. Nyelvoktatásért, fordításért akár 1000 forint feletti órabér, míg tolmácsolással ennek a két-háromszorosa is zsebre vágható. Az informatikai vagy idegenvezetői ismereteiket kamatoztatók óránkénti díja 1200–1500 forintra rúg. Éjszakai munkavégzésnél a diákoknak is jár a 15 százalékos éjszakai bérpótlék, a több műszakos rendben pedig a 15, illetve 30 százalékos délutáni és éjszakai műszakpótlék.

Csak keveseket vár a rokonok-ismerősök által jól előkészített nyári munka. Így a 16-17 éveseknek érdemes fontolóra venniük, hogy bármelyik iskolaszövetkezetben – ezek egész évben kapcsolatban állnak a diákmunkát kínáló cégekkel – mintegy ezer forintért (a kilépők ezt azonmód visszakapják) tagsági részjegyet vásároljanak. Kell még nappali tagozatos iskolalátogatási igazolás, adóazonosító szám, bankszámlaszám (ide utalják a járandóságot). Munkára személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelentkezni. A diák a szövetkezettel köt szerződést, így bármilyen munka közbeni gondja-baja megoldásában a szövetkezet képviselője az illetékes. A diák akkor is megkapja a járandóságát, ha a munkahelye késve vagy egyáltalán nem fizet.

Nézzük a tiszta bevételt. A bruttó bérből 16 százalék személyi jövedelemadót vonnak le. Tehát amennyiben 600 forintos órabérrel, 5 nappal és napi 8 órai munkával számolunk, akkor egy jó nyári hé¬ten úgy húszezer forintnyi jövedelem üti a szorgalmas diák markát. Diákmunka után elsősorban a munkaügyi központok kirendeltségein, munkaerő-közvetítő irodáknál és cégeknél, a foglalkozási információs tanácsoknál, ifjúsági irodáknál, egészségügyi intézményeknél, diáktanácsadóknál és karrierirodáknál, alapítványoknál és egyesületeknél érdemes érdeklődni.

NYELVTUDÁSSAL
Külföldön is sokfelől keresnek diákokat – túlnyomórészt felsőfokú tanintézeti hallgatókat – nyári munkákra. Aki az utazást megengedheti magának, annak – főként szállodákban, üdülőkben, éttermekben, áruházakban és élményparkokban dolgozva – kitűnő lehetősége nyílik a nyelvgyakorlásra, kapcsolatteremtésre, no és persze a pénzkeresetre is.

Ezek is érdekelhetnek