Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nem olyan szerencsés a legtöbb iskolás, hogy a teljes szünidőt a nagyinál vagy a szüleivel utazgatva töltse. A táborok sem tartanak örökké, így eljön a pillanat, amikor a szülők kénytelenek a csemetéjüket egyedül otthon hagyni. A gyerek örül – különösen, ha már kamasz –, a felnőtt pedig aggódik. Egyebek között azért: hogyan oldja meg a gyerek étkeztetését a forró nyári napokon?
Kép: Gyerek iskolás ennivalót keres otthon a hütöszekrényben, miközben a szülei otthonhagyták egyedül, lekvár, étel 2012.06.17. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter
Főzőcskézés vagy mikrózás?
Vannak gyerekek, akiknek a mikró vagy a tűzhely bekapcsolásával ki is merül az érdeklődésük a konyhai teendők iránt. Nekik az előre elkészített ételt célszerű külön edényben tárolni a hűtőben.
Ha a gyerek maga szeretné megfőzni az ebédjét, pontról pontra beszéljük át a munka menetét. Egy könnyű nyári étel elkészítése számunkra is sikerélményt jelent.
Folyadék és édesség
A folyadék pótlása a nyári melegben különösen fontos. A frissen préselt gyümölcslevek a reggelihez kitűnően illenek, napközben pedig ásványvizet, könnyű gyümölcsteákat célszerű fogyasztani. Ha szép, mutatós kancsókba töltjük, a gyerekek szívesebben isszák.
Az édesség nagy csábítás. A forró napok legnagyszerűbb csemegéje a jégnyalóka, amely nem más, mint friss gyümölcslé lefagyasztva. A müzliszeletek vagy az olajos magvakból és aszalt gyümölcsökből készített édességek egészségesek és sokféle vitamint, ásványi anyagot, esszenciális zsírsavat tartalmaznak.
Színes hűtő és kamra
Mindegy, hogy ki főz, egy a lényeg: mindig legyen otthon sokféle, tápanyagokban gazdag alapanyag, amiből választani lehet. Így amikor csak megéhezik a gyerek, elővehet egy kis egészséges rágcsálnivalót vagy ép¬pen a kedve szerint főzhet valamit.
A hűtőben legyen:
Zöldség (például brokkoli, spenót, sárgarépa, karalábé, karfiol) – párolva kitűnő köret lehet mindegyik egy szelet natúr pulyka- vagy csirkehús, hal mellé, de főzeléknek is egyszerűen elkészíthetők.
Gyümölcs (például barack, szőlő, alma, banán) – önmagukban vagy joghurtba keverve kiváló desszertalapanyagok, de felhasználhatók jégkrémek készítéséhez is.
Tej és tejtermékek (joghurt, vaj, túró, tejföl, sajtok) – reggelire és tízóraira is kiválóak.
Tojás (vészhelyzetre is kitűnő) – a lágy tojás, a tükörtojás vagy a rántotta pirítóssal gyors ebédnek is remek.
Egy-egy szelet előkészített, fűszerezett csirke- vagy pulykahús, amit csak ki kell sütni a serpenyőben.
A mélyhűtőben legyen:
Szeletelt pulyka- vagy csirkemellfilé – párolva, sütve gyors és könnyű nyári ebéd vagy vacsora varázsolható belőle. Ugyanez a helyzet a különféle halakkal is: salátákhoz, pitához kitűnően illenek.
Fagyasztott zöldség – ha éppen nem volna otthon friss zöldség.
Mirelit bogyós gyümölcs – tejjel és joghurttal összeturmixolva finom krémeket készíthetünk belőlük.
Fagyasztott pita, pizzatészta – bármikor elővehető, és az otthon talált finomságokból egyedi feltéttel gyorsan elkészíthető.
A kamrában legyen:
Többféle tésztaszószkonzerv – időnként megengedett egy kis „bűnözés”: a tésztára finom öntetek készíthetők.
Tésztafélék – tésztát kifőzni egyszerű, friss vagy félkész szósszal tálalva nagyszerű ebéd lehet.
Aszalt gyümölcs – kiválóan csillapítja az édesség iránti vágyat, ugyanakkor tele van vitaminnal, ásványi anyaggal és rostokkal. Néhány szemet magában is elfogyaszthatunk, de hozzákeverhetjük rizshez, salátákhoz, ragukhoz úgyszintén.
Olajos mag – a dió, mandula, mogyoró édesség helyett ajánlott.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu