Online terror Csehországban

Egy nemrég készült felmérésből kiderült, hogy a cseh fiatalok több mint fele volt már áldozata internetes lelki terrornak. A tinik többnyire sértegetik, megszégyenítik és nevetségessé teszik egymást.

Család-otthonKovács Réka2012. 06. 25. hétfő2012. 06. 25.
Online terror Csehországban

11 és 17 év közötti tinédzsereket kérdeztek meg a Palacky Egyetem kutatói, hogy volt-e már részük lelki terrorban az interneten keresztül. Az eredmények szerint több mint 56 százalékuk volt már áldozata hasonló helyzetnek, és ez az arány csak minimális javulást mutat a 2010-ben végzett hasonló felméréshez képest. A legtöbb fiatalt megszégyenítik és nevetségessé teszik a társaik a közösségi oldalakon SMS-ben, vagy digitális telefonálás során. Saját bevallásuk szerint viszont csak tízből egy tinédzser ismerte el, hogy terrorizált másokat a világhálón.

A cseh egyetem kutatói szerint az online bántalmazás rosszabb, mint annak személyes formája. A fiatalok sok esetben nem tudják ki a támadó, ki ellen és hogyan kell védekezzenek. Nyomasztó ráadásul, hogy az esetnek a közösségi oldalakon sok szemtanúja is lehet. A kutatók mindezek okán aggasztónak tartják, hogy a megkérdezett tinédzserek körében tízből hatan nem beszélnének szüleiknek az őket ért sérelmekről. – olvasható az ELTE hírlevelében.
 

Ezek is érdekelhetnek