Kedves turbékoló

Hazánkban egyre kedveltebb hobbi a különböző egzotikus vadgalambok tartása, tenyésztése. Új ritkaságok érkeznek, miközben a már több évtizede itt lakó fajok új színváltozatai is megjelennek. Az utóbbiak közül a gyémántgalambok között is feltűntek az ezüst, barna, vörös, sárga, fehér és tarka színűek.

Család-otthonTóth Zsigmond2012. 07. 11. szerda2012. 07. 11.
Kedves turbékolóFehér gyémántgalambokat – melyek kedves megjelenésükkel, halk turbékolásukkal hálálják meg a törődést – a főváros XVII. kerületében, a Hektár utca 14.-ben élő Tóth Sándor gondoz (felvételünk is ott készült). Szaporulatból sincs hiány: a galambok páronként évente három-öt fészekaljat nevelnek. Fontos, hogy a tenyésztésbe fogott madarak legalább egyévesek legyenek, tágas kalitkát vagy röpdét biztosítsunk számukra, ahol egy nyitott fészekláda vagy kosárka is álljon a rendelkezésükre. A vékony ágacskákból, fűszálakból épített fészekbe a tojó két fehér tojást tojik, s a mindkét nem által kotlott tojásokból 13-14 nap alatt kelnek ki a fiókák. A szülők, amint az a galambfélékre jellemző, kezdetben begytejjel etetnek, s ennek a fehérjében gazdag, nyúlós váladéknak köszönhetően az utódok igen gyorsan növekednek; már 9-10 napos korukban elhagyják a fészket. Igaz, ekkor még nem tudnak jól repülni, sokat vannak a földön, ami hűvös időjárás esetén felfázásukhoz vezethet. Emiatt jó, ha a kirepülés idején a férőhelyük aljába apróbb ágdarabkákat is elhelyezünk.
Madarunk eredeti élőhelye Ausztrália. A sivatagos vidékeken éppúgy előfordul, mint a trópusokon. Valóságos alkalmazkodó művész, így hazánk éghajlata is megfelel neki. Jó tartás mellett akár 10-12 évig is gyönyörködhetünk benne. Nagyon szeret napfürdőzni, de a déli tájolású férőhelyeken árnyékolt területről is gondoskodnunk kell, sőt télvíz idején fagymentes helyiségről is. Alaptakarmánya a különféle köles, fény-, muhar- és kendermag keveréke, kiegészítve némi repcével. Fiókanevelés idején a reszelt sárgarépával kevert főtt tojás a legjobb eledel számára. A tyúkhúrért él-hal, de szívesen csipegeti a gyermekláncfüvet is.
Tóth Zsigmond

 

Ezek is érdekelhetnek