Szépség, ami csak hétvégén kapós

A Balaton partján szinte mindenki panaszkodik: ki a vizet kevesli a tóban, ki a halat a vízben, ki a fizető vendéget. Hiába a rekkenő hőség, csak hétvégékre népesül be a tó környéke.

Család-otthon2012. 07. 21. szombat2012. 07. 21.

Kép: Festival goers walk in Lake Balaton during the Balaton Sound music festival in Zamardi, 110 km (68 miles) west of Budapest, July 10, 2011. REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: SOCIETY), Fotó: © Bernadett Szabo / Reuters

Festival goers walk in Lake Balaton during the Balaton Sound music festival in Zamardi, 110 km (68 miles) west of Budapest
Festival goers walk in Lake Balaton during the Balaton Sound music festival in Zamardi, 110 km (68 miles) west of Budapest, July 10, 2011. REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: SOCIETY)
Fotó: © Bernadett Szabo / Reuters

 Nem értem, hol vannak az emberek – kesereg az egyik büfés a füredi strandon. Mi elárulhatjuk: kint korzóznak a Tagore sétányon, gondosan kerülve az utcán végignyúló bazárok kínálatát, meg úgy általában bármit, amiért fizetni kellene. Többhetes kánikula után most hűvösebb a levegő, de a Balaton még mindig huszonnégy fokos, szóval, a fürdés sem kizárt, a strandon mégis alig lézeng a nép.

– A tavalyi forgalmat már utolértük – végez egy gyors fejszámolást a büfés – csak az a baj, hogy az elmúlt év is katasztrofális volt, a főszezon kellős közepén beütött a hideg. Idén az a jellemző, hogy vendég csak hétvégén és kánikulában jön, akkor viszont annyian vannak, hogy nem győzzük őket kiszolgálni. Hét közben meg itt ülünk, és nézzük egymást: mindegy, milyen az idő.

– Korábban nem talált volna itt szállást egy éjszakára. Most ha az utcáról esik be hétvégére, akkor sem kell aggódnia – mondja az egyik kevésbé népszerű északi parti településen a helyi apartmanokat közvetítő ügynökség munkatársa, aki arra kért minket, hogy a nevét ne említsük. Ő úgy látja, hogy a szállások minőségére már nem lehet panasz, elmúlt az az idő, amikor a disznóólat is ki lehetett adni. Éjszakánként három-ötezer forintért is lehet már szép apartmanokat találni – ez persze részben annak tudható be, hogy a település nem a legfrekventáltabbak egyike. A felkapottabb városokban tízezer forint körül van az alsó határ, de az igazán szép helyen már tengerparti árakkal találkozunk. Az igényesebb vendégeknek azonban még mindig nem nyújt eleget a Balaton.

– A legnagyobb baj az, hogy nincs a környéken fedett helyen programlehetőség – véli a közvetítő. – Persze ezt már húsz éve mondjuk. Ha elkezd esni az eső, mindenki elrohan a tapolcai barlangfürdőbe vagy a keszthelyi kastélyba, ott tapossák egymást. Az elmúlt években épült a környékre egy csomó kalandpark, de ezeket is csak akkor lehet használni, ha jó az idő.
A vendégek összetétele is átalakult: eltűnőfélben vannak a németek, akik még a Kádár-kori nosztalgia miatt látogatják a tavat. Kik jönnek helyettük? Oroszok, ukránok, szlovákok, lengyelek. No, persze nem kopnak el teljesen a nyugat-európaiak sem.

– Azért jöttünk ide először öt éve, mert Budapestre volt a legolcsóbb a repülőjegy Koppenhágából – magyarázza Oskar Bloch, aki Dániából érkezett feleségével és két gyerekével. – Akkor utánanéztünk, hogy mit is lehet Magyarországon csinálni, és megtaláltuk a Balatont. Dán mértékkel olcsó a szállás, olcsók és jók az ételek, a helyiek kedvesek. Az is fontos szempont, hogy a szállásunkon van fedett medence.

– Sokan panaszkodnak, hogy rossz időben nincs mit csinálni – vetem fel.
– Ó, mi hoztunk társasjátékokat – válaszol Oskar: az egyetlen ember a Balaton körül, aki teljesen meg van elégedve.

MÉG JÓ LEHETEK VALAMIRE
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának zánkai bázisán jártam, sőt megkíséreltem az alkalmassági tesztet a vízimentő-képzésre. Megbuktam, de átmentem.

A VMSZ negyven balatoni strandon lát el szolgálatot, ők képezik a legtöbb vízimentőt is. Egy kilencnapos tanfolyam után kell vizsgát tennie annak, aki a tóparton életmentéssel kíván foglalatoskodni. A vízimentők a konkrét mentési gyakorlaton túl elsősegély-nyújtást, kommunikációt, vízbiztonságot, az adott vízterületre vonatkozó ismereteket, rádiózást is tanulnak – tudtuk meg Juhász Ádámtól, a VMSZ szolgálatvezetőjétől, aki azt is hozzáfűzi: legtöbb hallgatójuknak inkább az elmélet okoz gondot, de néhány próbálkozás után, aki akarja, az leteszi a vizsgát. Éppen ma indul a képzés: az első lépés egy fizikai szintfelmérés, ezt akarom most kipróbálni. A két feladat nem tűnik nehéznek: a kikötőben kell úszni négyszáz métert, időre, különböző úszásnemekben, azután húsz métert a víz alatt, egy derekunkra kötött bójával – hogy megtaláljanak, ha nem jövünk fel.

 

Az első feladathoz a vízimentő-aspiránsok uszonyokat kapnak. Nekem sajnos ebből nem jutott, de azért lelkesen úszom a hosszokat. Kiderül, hogy a feladat azért nem olyan egyszerű, mint a medencében, ugyanis könnyen elveszti az ember az irányt – az utólagos értékelések szerint majdnem annyit úsztunk keresztbe, mint hosszába, persze a képzés alatt a vízimentők iránytartása majd javulni fog. Az eredményem messze elmarad a többiekétől, valamint a szintidőtől is, úgyhogy megcsappant bátorsággal állok neki a második feladatnak. A víz alatti úszás megint csak gyerekjáték lenne egy medencében, ahol az ember látja, hol tart: itt viszont van olyan is, aki menet közben hirtelen elfordul, és beúszik a mólóhoz kikötött hajók alá. Ezt a feladatot sikerrel abszolválom.

 

– Jó volt ez. Mennyit úsztál? – kérdezi a képzés vezetője, miközben csöpögve kászálódom elő a vízből.

 

– Kilenc ötvenöt, az messze van a nyolc perctől.

 

– Amíg uszony nélkül volt a vizsga, addig tizenkét perc volt a szintidő – vigasztal a képző. – Ha nem jön be az újságírás, vízimentőnek még jó leszel.

Ezek is érdekelhetnek