Akinek hazudik a tükör

Sok esetben kóros étvágytalanságként határozzák meg az anorexiát. Ez az állítás azonban nem mindig állja meg a helyét. Az anorexiás ugyanis nem mindig étvágytalan, sőt gyakorlatilag folyamatosan éhes.

Család-otthondf2012. 08. 30. csütörtök2012. 08. 30.

Kép: anorexia vékonyság betegség 2008 07 05 Fotó: Kállai Márton

Akinek hazudik a tükör
anorexia vékonyság betegség 2008 07 05 Fotó: Kállai Márton

Az anorexia nervosa általában tinédzserkorban alakul ki. Nem ritka, hogy már 9-10 éves kislányok is tudatosan megvonják maguktól az ételt, leginkább azonban a 13-15 éves korúakat érinti e betegség. A korai kamaszkor igen kritikus időszak a lányok számára. Itt az ideje az első függetlenségi törekvéseknek, elkezdődik a szexualitás iránti érdeklődés. A szülői kontrollt igen könnyű egy másfajta önkontrollal, a koplalással ellensúlyozni, ráadásul az éhezéssel – ha nem is tudatosan – manipulálhatók a családtagok, barátok, hiszen egyszerűen lehet nekik lelkiismeret-furdalást okozni. A cél a figyelemfelkeltés: ha a gyermek nem eszik, egy idő után a szülei nyaggatni fogják az étkezéssel, s a táplálkozása lassacskán központi kérdéssé válik. A tinédzserek roppant érzékenyek a körülöttük zajló dolgokra, a családi feszültségekre. Hiába hoznak haza jó jegyeket és nem csavarognak, ettől a szülő még nem érezheti „biztonságban” magát. Sokszor éppen a fanatikus önkontroll a táplálkozási zavar egyik első jele.

A másik lehetséges ok az eltűnni vágyás. A kamasz észrevétlen szeretne maradni, nem akar kitűnni a tömegből, sőt magányra és elszigeteltségre vágyik. Sok esetben krízishelyzet idézi elő az elfogyni akarást. Talán a szülők válása, a testvérféltékenység – ha eltűnök, akkor nem kell szembesülnöm azzal, hogy a másik szebb, jobb, jobban szeretik stb. Előfordulhat az is, hogy a zavar előidézője szexuális jellegű zaklatás az osztálytársak, idősebb ismerős vagy ismeretlen részéről.

A szexualitás más szempontból is jelentős: a fejlődő test elfogadása olykor lelki problémát okozhat a fia¬tal lányoknak, s jelképesen búcsút kell inteniük a gyermekkornak. Ha valaki erre nem hajlandó, koplalással, fogyással igyekszik megőrizni gyermeki vonalait. Ebben az esetben szintén kérdés: miért nem akar felnőni, miért szeretne örökre kislány maradni?

Az anorexia jelentkezhet a húszas életévek végén, sőt akár a harmincasak elején is. Ebben a korban már mások az okai a kóros soványságnak. Azokra a nőkre, akik a család mellett karrierre is vágynak, komoly nyomás nehezedik. Teljesíte¬niük kell a munkájukban, gyereket nevelni, háztartást vezetni, na és persze lehetőség szerint nőnek maradni. Mivel egy ilyen élethelyzetben könnyű azt érezni, hogy kifut a lába alól a talaj, a mindennapok kontrollálására remek ellenszer a koplalás.

Kordában tartjuk a súlyunkat, ezzel is szabályozva, ellenőrizve életünket. Ha már minden egyéb területen más az „uralkodó”– a munkahelyen a főnök, otthon a gyerek és a háztartás –, mi más marad, mint a hatalom a saját testünk felett?
A terhesség alatt felszedett ki¬lók, a szülés utáni depresszió a kismamáknál is könnyen vezethet táplálkozási zavarhoz. Többnyire ártatlan fogyókúrával kezdődik és megrögzött koplalásban teljesedik ki. Az otthon lévő anyuka könnyen találhat magának új hobbit: ez pedig a diéta. Lehet egészségesen főzni, mozogni, sétálni a babával. Mindez a törekvés a környezet számára teljesen normálisnak tűnik, a folyamat azonban eldurvulhat. Előfordul, hogy az anyukának ez tölti ki minden gondolatát, s hiába éri el a kitűzött súlyt, még többet szeretne fogyni.

Ez is egyfajta kontroll, kárpótlás az anyaság okán megváltozott mindennapok miatt. Egy percig sem szabad azt gondolni, hogy nem szereti a gyereket, dehogynem! Ellenben szeretne valamit visszaszerezni a régi életéből azáltal, hogy visszakapja a régi testét.


HOGY SEGÍTHETÜNK?

- Szembesítsük a beteget a mérleggel, lehetőleg fehérneműben, majd számoljuk ki együtt a testtömegindexét.
- Kérjük meg, hogy rajzolja le magát vagy hasonlítsa testalkatát egy ismert sztáréhoz. Ebből látszik, hogy mit gondol magáról, milyen mértékű a testképzavara.
- Ha igazolódik a betegségre vonatkozó gyanú, keressünk szakembert. Az anorexiás beteget csakis orvosi segítséggel lehet meggyógyítani. Ahhoz, hogy megtalálják a kiváltó okot, sokszor családterápiára is szükség lehet.

SZÁMOLJUNK EGYÜTT!

A testtömegindex (Body Mass Index vagy BMI) a kilogrammban számított testtömeg és a méterben meghatározott testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2). Normál tartománya 20 és 25 közé esik, míg a 20 alatti érték soványságot, a 25 feletti pedig túlsúlyt jelez.

Ezek is érdekelhetnek