Mikor jobb a bal?

Évszázadokon át megbélyegezték őket, mivel úgy vélték, hogy az ördöggel cimborálnak. Még a XX. század közepén is arra kényszerítették a bal kézzel írókat, hogy vegyék át a „szép” kezükbe a tollat. Ma már szerencsére megváltozott a hozzáállás, sőt egyre több olyan eszköz kapható, mely megkönnyíti a balosok mindennapjait.

Család-otthonSzabó Enikő2012. 08. 15. szerda2012. 08. 15.

Kép:

Mikor jobb a bal?

Egy kis tudomány
Becslések szerint minden tizedik ember balkezes, s meglepően sokan olyan kétkezesek, akiknél egyik kéz használata sem domináns. Annak, hogy valaki jobb- vagy balkezes, részben genetikai okai vannak, de kialakulásában szerepet játszhatnak különböző környezeti tényezők is, mint például magzati korban elszenvedett stresszhatás.

A jobbkezeseknél általában a bal agyfélteke a domináns, de furcsa mód a balkezesek 70 százaléka szintén a bal agyféltekéjét használja az agyfunkciókhoz és a beszédhez. Így igen nehéz a balkezeseket körülvevő hiedelmeket – miszerint okosabbak, ügyesebbek, vagy ellenkezőleg: több közöttük a hiperaktív, skizofrén – igazolni vagy éppenséggel cáfolni. Az viszont biztos, hogy a balkezesek jobban teljesítenek olyan helyzetekben, amikor gyorsan kell dönteni, feladatot megoldani. Ennek az lehet az oka, hogy agyféltekéik között gyorsabb a kapcsolat, aktívabb az információáramlás.

Titkos klub
A balkezesek mintha titkos klub tagjai lennének: megtanulják, hogyan kell írni a „rossz irányba” úgy, hogy ne kenődjön el a tinta; a testi épségüket kockáztatva vágnak a jobbkezeseknek szánt ollóval és használnak számtalan veszélyes háztartási gépet. A gyanútlan jobbkezesek nem is sejtik, hogy mennyi, a balosok életét megkeserítő hétköznapi probléma létezik.

Íme, néhány:
Nem kérdés, hogy egy balkezes hová üljön a családi, baráti vacsorák alkalmával: oda, ahol nem ér össze a könyöke a mellette ülőével.
A számítógépes egerek szinte kivétel nélkül jobbkezesek. Ha egy balkezes szeretné használni, jobb, ha megtanulja bevetni a kevésbé ügyes gyűrűsujját is.
A kerékpáron a hajtó fogaskerekek a jobb oldalon találhatók. Ha egy balkezes tolja a biciklijét, garantált a zsírfolt a nadrágján. A védősisakok csatja úgy helyezkedik el, hogy jobb kézzel egy pillanat alatt kioldhatók, ezért ballal kicsit nehezebb.
A kézi dekopírfűrészek a jobb oldalon fújják ki a fűrészport. Ha egy balkezes használja, az összes port az arcába kapja.
Némely sporteszközt nem lehet csak úgy kölcsönkérni. Ilyen a golf-, tenisz- és hokiütő: ezeken a balkezes nem osztozhat a jobbkezessel.
Az autóban a gyakran használt kezelőgombok a jobb oldalon vannak. S mi kerül a bal oldalra? Esetleg a fényszóró kapcsolója. A fényképezőgépek exponálógombja is a jobb oldalon emelkedik ki. Mind emiatt a balkezesek arra kényszerülnek, hogy a kevésbé „ügyes” kezüket használják. A kedvenc bögrén milyen szép a fotó a gyerekről, kutyáról – ám nem látszik, ha bal kézzel fogják meg az edényt. Ha csak egy zseb van a nadrágon, biztos, hogy a jobb oldalra varrták.

A jobb- vagy balkezesség nem mindig egyértelmű. Az alábbi feladatok segítségével megállapíthatja, melyik agyféltekéje a domináns. A feladatokat gyorsan, automatikusan végezze el!

- Viszket a háta. Melyik kezével próbálja megvakarni?
- Összekulcsolja a kezét. Melyik keze hüvelykujja van felül?
- Tapsoljon. Melyik keze van felül?
- Kacsintson. Melyik szemét hunyja le?
- Fogja össze a kezét a háta mögött úgy, hogy az egyikkel tartja a másikat. Melyik a tartó kéz?
- Valaki beszél önhöz, de nem hallja. Melyik kezét emeli a füléhez?
- Számoljon háromig az ujjaival úgy, hogy az egyik kéz mutatóujjával rábök a másik kéz ujjaira. Melyik keze mutatóujját használja?
- Hajtsa oldalt a fejét. Melyik irányba dönti?
- Keressen egy távoli pontot, amire fókuszál, s mutasson rá az ujjával. Zárja le az egyik szemét, majd utána a másikat.
- Mikor volt a leginkább összhangban az ujja és a tárgy helyzete?
- Kulcsolja össze a karjait. Melyik alkarja van felül?

A feladatokat elvégezve rájön, melyik agyféltekéje a domináns. Az azonban kizárt, hogy mind a tízszer ugyanaz az oldala kerül előtérbe.

Ezek is érdekelhetnek