Közelít a sálszezon

A hűvös őszi időjárás kedvez a torokgyulladást előidéző kórokozók szaporodásának. A tüneteket – a kaparó, csípő érzést, a nyelési nehézségeket, a szúró fájdalmat – hajlamosak vagyunk félvállról venni, pedig akár komoly szövődményekkel, például mandula-, gége- vagy tüdőgyulladással is járhat.

Család-otthonHabik Erzsébet2012. 10. 28. vasárnap2012. 10. 28.

Kép: Fokhagymaevés betegség torokfájás népi gyógymódok 2012.10.15 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Közelít a sálszezon
Fokhagymaevés betegség torokfájás népi gyógymódok 2012.10.15 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A panaszokat az esetek 70 százalékában nátha- vagy influenzavírusok, ritkábban a légutakat megtámadó baktériumok okozzák, melyek gyulladásba hozzák az orr, a garat, a gége, sőt rendszerint a felső légutak nyálkahártyáját is. Ezek a szerveink látják el a „betolakodókkal” szembeni első védelmet, a kórokozókat igyekeznek még a bejutáskor feltartóztatni és ártalmatlanítani. Ha ez sikerül, azzal megelőzhető a melléküregekre vagy éppen a tüdőre átterjedő szövődmény.
A vírusos torokgyulladás általában orrfolyással, rekedtséggel és köhögéssel is jár. Bakteriális fertőzés esetén előbb ki kell deríteni, hogy melyik kórokozó áll a háttérben. Ennek ismeretében az orvos antibiotikumot rendel, amit pontosan és az előírt ideig kell szedni.

Enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket, ha sok meleg folyadékot fogyasztunk, sós vízzel gargarizálunk, melegen tartjuk a torkunkat, kerüljük a dohányzást és a csípős ételeket. A patikákban vásárolhatunk torokfertőtlenítő készítményeket, szopogatós tablettákat. A köhögés a légutak tisztán tartását szolgálja, hurutos köhögés esetében inkább köptetőkkel célszerű megszabadulni a légutakban felgyűlő váladéktól. Gyógyszerrel csak a száraz, kínzó köhögést kell csillapítani. Ha a torokfájás pár nap alatt nem múlik el, sőt erősödik, vagy egyéb tünetek (magas láz, fulladás) is jelentkeznek, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
 

Ezek is érdekelhetnek