Termesszék velem: Aloe vera

Az Aloe vera eredeti élőhelye Dél-Amerika száraz, sivatagos vidéke. Minden konyhaablakban kellene egy cserép aloénak állnia, így kisebb égési sebek vagy vágások esetén rögtőn kéznél lenne a gyógyszer.

Család-otthonGrosz Tamás2012. 10. 06. szombat2012. 10. 06.
Termesszék velem: Aloe vera

Úgy néz ki, mint a kaktusz, de nem az: az Aloe Barbadensis néven ismert liliomfa egyik változata. Világszerte csaknem 250-féle aloe található, de ebből két faj a legismertebb: az Aloe Barbadensis Miller, illetve az Aloe Aborescens, ezek nálunk is szép számban megtalálhatók.

Virágja harang alakú, sárgás-piros, illetve szürkésfehér, zöld csíkos. Célszerű vásárlásnál legalább 30-40 centiset venni, mert lassan nő. Nem árt, ha az oldalhajtásai sűrűn állnak. Szereti a fényt, de ha sok éri, megbarnulhatnak a levelei, közvetlen napfénynek pedig sose tegyük ki. Vigyázzunk a locsolással is, elég, ha hetente egy kevés esővizet kap, de semmi esetre se álljon a földjén a víz, mert elrohad.

Háromévenként érdemes a hajtásait elválasztani. Ehhez nem kell mély cserép, hiszen a gyökérzete nem indokolja, Elég egy laposabb cserépedény, amibe tegyünk néhány kisebb kavicsot. Ültethető magról is. Kevés törődést igényel, tökéletes szobai nővény.

A leveleket a harmadik évtől érdemes szedni. Előtte tanácsos a növényt sötétbe tenni és megvonni a locsolást, mert akkor benne a szervezetünkre jó hatású vegyületek keletkeznek. A leveleket meg kell hámozni, a levéllemez alatti sárgás anyagot (latex) mindenképpen távolítsuk el.

Az Aloe vera leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő és regeneráló hatásáról ismert. Égési sebekre, sérülések gyógyítására, valamint vérzéscsillapításra jól szolgál. Külsőleg alkalmazható még ízületi és reumás fájdalmakra is.

Elkészítése is egyszerű: a levelekből nyert tiszta gélt turmixoljuk össze különböző gyümölcsökkel vagy gyümölcslével. Hűtőben tartva pár napig felhasználható.

Ezek is érdekelhetnek