Titokzatos magas nyakú

Ha már didereg az ember a mélyen dekoltált felsőben, ideje előhúzni a fiók mélyéről a magas nyakú pulóvereket. Mielőtt belebújnánk a jólesően melengető, praktikus ruhadarabba, érdemes felidézni a történetét is!

Család-otthonPalágyi Edit2012. 10. 17. szerda2012. 10. 17.
Titokzatos magas nyakú

A magasan záródó nyakú pulcsi névadója közismerten az áruházi kisasszonyból filmcsillaggá nőtt „isteni” Greta Garbo volt, de állítólag már korábban is hordtak hasonló holmikat – rendhagyó módon a férfiak. A korabeli fényképek tanúsága szerint már az 1800-as évek végén ilyen nyakú mezekben dacoltak a hideggel a biciklis fiúk, illetve a hoki- és golfversenyzők Nagy-Britanniában. A múlt században a hajók fedélzetén ügyködő matrózok védték vele a nyakukat a zord szelektől. Később a haditengerészet már az egyenruháknál is alkalmazta e nyakmegoldást. A zárkózottságot sugalló garbót hamar felfedezték a női egyenjogúság élharcosai, a kacér kivágást elutasító szüfrazsettek, akik már csak dacból is elrejtették a bájaikat. A hatvanas-hetvenes évek leányzói miniszoknyával hordták, a Love story című film hősnője is ebben ríkatta meg a mozirajongókat. Később a mára már retrónak számító műszálas selyemgarbó hódított, eh¬hez leginkább a Trapper farmer dukált nálunk.

A férfiak sem hagyták ki a ruhatárukból a garbónyakú darabokat: ebben feszítettek a Beatles tagjai, de a szívtipró George Clooney is szívesen felhúzza. Azok az urak is rá szavaznak, akiknek a háta is borsódzik az inges-nyakkendős megszokástól. De a titokzatos kisugárzást kölcsönző fekete magas nyakú nem csak színpadi körökben dívik. Szinte kizárólag ilyet viselt például Steve Jobs, az Apple számítástechnikai világcég tavaly elhunyt elnöke is. Kopott farmerrel hordta, s annyira ragaszkodott az egyéniségét kiemelő „egyenruhához”, hogy életrajzírója szerint legalább száz fekete garbót őrizgetett a szekrényében. Halála után olyannyira divatba jött e pulóverféle, hogy érezhetően több fogyott belőle – s majdhogynem hiánycikké vált, miután új kultuszt teremtett…
 

Ezek is érdekelhetnek