Menekítsük a fagyoktól!

Délszaki cserepes, dézsás növényeinknek is az a legjobb, ami nekünk: minél tovább a szabadban lenni, élvezni a nyugodalmas, napsütéses, szép őszidőt. Ilyenkor a hajtások (termések) maradéktalanul beérnek, s a növények jó erőben futnak neki a télnek. Csakhogy ennek az idilli állapotnak hamarosan vége szakad: jönnek a fagyok. Készüljünk hát, naponta figyelve az időjárás-előrejelzést.

Család-otthonValló László2012. 11. 08. csütörtök2012. 11. 08.
Menekítsük a fagyoktól!

A citrusfélék (citrom, narancs, mandarin) a kert védett, meleg zugában a kisebb talaj menti fagyokat még elviselik, ám ha már napokon át fagyos éjszakák következnek, menekítsük be őket a verandára vagy a lépcsőházba. Ha a lehűléseket csapadékos időszak előzi meg, ügyeljünk, hogy az eső ne áztassa el túlságosan a gyökereket, ezért a cserépalátétekből rendszeresen öntsük ki a vizet.

A babér hosszú időn át elviseli a mínuszokat, a leander rövid ideig ellenáll az enyhe fagyoknak, de a többiek – így a muskátli, a gumós begónia, a hibiszkusz, a fukszia, a gardénia – fagymentes környezet után kiáltanak. Az örökzöld citrusféléket, a pálmákat és a leandereket világos helyen teleltessük, míg a lombhullatókat általában sötétben. A telelő növényeket elég havonta egyszer meglocsolni, de ügyeljünk rá, hogy földjük soha ne száradjon ki teljesen. Az öntözés egyben jó alkalom arra is, hogy szemügyre vegyük egészségi állapotukat, eltávolítsuk a fertőzött részeket, kidobjuk a lehullott leveleket.
A délszaki növények teleltetésére az 5–10 fok körüli hőmérséklet a megfelelő. Az sem közömbös, hogy milyen a padozat hőmérséklete, mert ha túlságosan hideg, akkor áthűlnek, károsodnak a gyökerek. Ha a hideg pincékben raklapot vagy vastagabb deszkákat teszünk a dézsák, cserepek alá, azzal megelőzhetjük a bajt.

 

Ezek is érdekelhetnek