Miért pletykálunk éjjel-nappal?

Gyorsan terjed, de nem járvány; lehet szaftos, mégsem pörkölt – mi az? Igen, a pletyka. És azt tudják-e, milyen az abszolút pletyka? Mikor a néma elmeséli a süketnek, hogy a vak látta a bénát szaladni. De félre a tréfával! A pletyka az utóbbi években komoly kutatási területté vált. Hallották már?

Család-otthonKemény Krisztina2012. 11. 01. csütörtök2012. 11. 01.
Miért pletykálunk éjjel-nappal?

Hát nem. Nem csak a vénasszonyok és nem csupán a kispadon – ahogy a nóta szól. Mindenki. Igen, uraim, még a férfiak is! Legfeljebb álcázzák – mondjuk, sörözésnek. Futják a tiszteletköröket a gazdasági világválság okozta nehézségekről, hogy végül eljussanak a konkrét mondatig: „Azt hallottam, hogy a Karesz titokban a cégautóval jár víkendezni.” Ezzel szemben a nők a konkrétummal kezdik: „Icát elcsábította a főnök.” Innen jutnak el aztán az örökérvényű igazságokig. És a nóta még egy ponton téved: korántsem csak a Mindenható tudja, hogy az emberek miről cseverésznek. A kutatók ugyanis több tipikus témakört azonosítottak. Mit gondolnak, melyek lettek a dobogósak? Igen: a szex, aztán a pénz és a hatalom. S aki azt állítaná, hogy a pletyka őt nem érinti, nagyot téved: valamilyen formában – közlőként, befogadóként, netán a szóbeszéd tárgyaként – nem lehet belőle kimaradni.

Ám nincs is rajta mit szégyellni, hisz azt sem takargatjuk, hogy időnként szoktunk lélegezni. A pletyka ugyanis az egyik legemberibb tevékenység – az állatvilágban ismeretlen fogalom. Mi viszont gyakoroljuk szorgalmasan, immár negyvenezer éve. Az ok egyszerű: aki nem tette, nem maradt életben. De nem csak az őskorban, hanem egészen az információs társadalmat megelőző időkig az emberek mindenről a pletyka útján értesültek: így tudták meg, hány áldozatot szedett a pestis, vagy hogy a falu körül farkasok gyülekeznek.

Napjainkban a pletykáról sok pletyka kering. Leginkább azt terjesztik róla, hogy alacsony az igazságtartalma. Ez azonban korántsem csupán a pletyka sajátja. Elég a Canossa-járás történetére gondolunk, ami vagy százhúsz változatban ismert. Aztán vádolják azzal is, hogy jelentéktelen. Valóban?! A kommunikációkutatók bebizonyították, hogy beszélgetéseink 66 százalékát a pletyka adja. Ami a szociálpszichológus, Szvetelszky Zsuzsanna szerint olyan, mint a szex: a túlnyomó többség csinálja, sokáig mégsem ismerték el a jelentőségét és tiltották az élvezetét. Ám ahogy a hatvanas években kitört a szexuális forradalom, úgy eljött végre a pletykáé is. Vagyis: hölgyeim és uraim, csak tessék! Bármikor, bárkivel...

Ezek is érdekelhetnek