Időjós állatok a kertben

Vonulnak a hangyák, eső várható. Meleg idő lesz, mert fürdenek a verebek – ezer éves megfigyelések ezek, de sok igazság található bennük.

Család-otthonBalogh Géza2012. 12. 05. szerda2012. 12. 05.

Kép: Sertés, disznó, malac, koca, dagonyázás Hotel Venus Zalakaros, a szállodát a saját 10 hektáros gazdálkodásukból látják el 2010.06.07. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Időjós állatok a kertben
Sertés, disznó, malac, koca, dagonyázás Hotel Venus Zalakaros, a szállodát a saját 10 hektáros gazdálkodásukból látják el 2010.06.07. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Ma már persze a tévé időjósaira hallgat inkább az ember, de a zoológusok és a néprajztudósok állítják: ma is hasznát vehetjük az állatok időjósló képességének. Hetekre előre ugyan ők sem képesek előre jelezni a változásokat, rövid távon viszont egészen jó megfigyelők, még az olyan apró, látszólag buta jószágok is, mint a rovarok.

Ezért csíp például vihar előtt olyan hevesen a pőcsik. Ilyenkor megnő a levegő nedvességtartalma, és megváltozik az elektrosztatikus töltése, ami nemcsak minket, de a legyet is ingerli – hát nagyokat mar belénk. A hangyák is ezért nyüzsögnek: miután ők is utálják az esőt, fedett helyre sietnek, de előtte igyekeznek minél több élelmet a váraikba cipelni. A levelibéka pedig a légnyomásváltozást érzékeli ilyenkor. Ha nedvesebb idő jön, brekegve keres magának valami száraz helyet a bokrok ágain, ha viszont száraz meleg közeleg, lent az avarban keresi a menedéket.

Sokkal látványosabb ennél a nagyobb testű állatok, mondjuk a madarak viselkedése. A magasban kavargó varjúcsapatra például mindenki felkapja a fejét, mondván, hó lesz hamarosan. És valóban, reggelre sokszor ki is fehéredik a táj. Persze, nem a varjú hozza a telet. Sőt, éppen hogy el akar bújni előle.

Az időjárás változásaira a háziasított állatok talán még élénkebben reagálnak, mint a vadon élő rokonok. Talán azért, mert kényesebbé, érzékenyebbé váltak az évszázadok során. A baromfiudvarban kétségkívül a kakas az elsőrangú jós. Ha napszállta után kukorékol, tartós esőre számíthatunk. A kacsa meteorológiai képességei sem elhanyagolhatók, arról már a híres tudós, Miskolczy Gáspár is megemlékezik az „Egy jeles vadkert" című munkájában (1702): „A rétzék vagy kátsák az idő változását - midőn tudniillik már 'az aerben kezdetinek valami látszatja vagyon - alkalmasint megérzik, olyankor sokkal inkább szoktak kiáltozni." Mások viszont inkább a pióca tudományara esküsznek. Azt mondják, ha a befőttes üveg vízébe tett pióca az üveg alján marad derült idő lesz, ha a víz tetejére megy, akkor erős szél vagy havazás, ha izgatottá válik, zivatar jöhet.

Meleg idő várható, ha a pacsirta magasan repül és énekel, a méhek késő estig repdesnek, a békák magasra másznak, a pókok már kora reggel dolgoznak, a csirkék hangosan csipognak. Hűvös lesz, ha a kacsák maguktól az ólba mennek, a disznó a szalmát túrja, a lúd emelgeti a lábát. Hideg télre számíthatunk, ha a mókusok sok fenyőtobozt gyűjtenek, a gólya korán elköltözik, ősszel sok az egér és a mezei pocok, a hangyák magas bolyokat építenek. Eső lehet, ha a fecskék alacsonyan repülnek, a kutya sokat vakaródzik, a halak a part közelében úszkálnak, a macska szorgosan mosdik, a tücskök hangosan ciripelnek.

Karácsony vigíliáján is érdemes figyelnünk: ha az állatok a bal oldalukra fekszenek, cudar lesz a tél.

Ezek is érdekelhetnek