Megérett a papsapka

Különös, változatos társaság a trópusi elterjedésű kecskerágófélék családja, amely több mint 800 fajt számlál. Nálunk egyetlen őshonos nemzetsége a kecskerágó (Euonymus), amelybe szintén sok faj tartozik.

Család-otthonValló László2012. 12. 09. vasárnap2012. 12. 09.
Megérett a papsapka

Ezek egyike a csíkos kecskerágó, amelyre jellemző, hogy ágain hosszában négy paraléc fut végig. A másik elterjedt őshonos faj a bibircses kecskerágó, amelynek ágait fekete bibircsek borítják. Virágaik nem feltűnőek, terméseik annál inkább; erdő-mezőjáró túráink során késő ősszel is találkozhatunk velük. A magokat borító húsos magköpeny formája olyan, mint a katolikus papok barett nevű szögletes fejfödője, innen ered a kecskerágófélék másik neve, a papsapka. (Magjai mérgezőek.) De a termés színösszetételében is egyedi, mivel a rózsaszín vagy a lila és a narancssárga ilyen különleges együttese ritkán fordul elő más növényeken. A kecskerágó megszárítható terméses ága lakásdíszként is mutatós, különleges.

A kertekben a kecskerágók kúszó változata, vagy más néven a repkény a leggyakoribb (Euonymus fortunei). Az ide tartozó növények zömmel futók, de vannak köztük cserjék, félcserjék, illetve fél örökzöld vagy örökzöld változatok is. Általában igénytelenek és jó várostűrők, a kert félárnyékos, árnyékos részébe valók. Tarka leveleikkel, termésükkel díszítenek, kúszónövényként kiváló talajtakarók, illetve gyeppótlók, de jól mutatnak a támfalon is.

A fehér szélű, fényes levelű Emerald Gaiety nevű futó változat remek gyeppótló. Könnyen gyökeresedő, gyorsan terjedő repkényféle. A Coloratus szintén futó, amelynek zöld levélszíne ősszel bordóra változik. Lejtős terület befuttatására különösen ajánlott, mert hatékonyan gátolja az eróziót. Az Emeraldin Gold jó fél méter magasra növő örökzöld cserje, aranysárga szélű levelekkel, amelyek télen szintén pirosra színeződnek. Alkalmas talajtakarónak, de különleges alacsony sövény is nevelhető belőle.

 

Ezek is érdekelhetnek