Menedék a kényszerházasságok elől

Új intézmény nyílt Berlinben azon nők számára, akik menekülni kénytelenek a rájuk erőszakolt házasságkötés és a családi terror elől.

Család-otthonKovács Réka2012. 12. 31. hétfő2012. 12. 31.
Menedék a kényszerházasságok elől

Az otthon a nemzetközi Papatya menedék-hálózat része, ahová főként migráns hátterű török, kurd, arab lányok érkeznek, hogy itt kapjanak szociális, pszichológiai és életvezetési segítséget. Franciaországban évek óta működik ilyen, főképp észak-afrikai lányok találnak itt menedéket, míg Nagy-Britanniában a tapasztalatok szerint leggyakrabban pakisztáni fiatal nők szorulnak támaszra.

Sok az ilyen eset: fiatal, Németországban felnőtt lány, akit szülei bezárva tartottak, s azzal fenyegették, hogy megölik, ha nem megy hozzá a család által kiválasztott férfihez. Ebben az esetben a Papatya az utolsó mentsvár – írja az ELTE hírlevele – Olyan esettel is találkoztak, amikor a szintén Németországban felnőtt fiatal lányt a családja azért küldte vissza Irakba, mert visszautasította a család választottját. E-mailben jelentkezett be a németországi segítő központhoz. Mivel német útlevelét is elvették tőle, az iraki német nagykövetséget kellett bekapcsolnunk a megoldásba – mondja a nőket segítő központ vezetője. Évente 60 és 70 közötti hasonló esetre kell reagálnia a berlini intézménynek.

A segítő központ azonban nem végleges megoldás, csak átmenetileg nyújt menedéket a szökött nők számára, akik miután megerősödtek maguk dönthetnek arról, hogy hol és miként folytatják az életüket. Meglepő módon a lányok fele újra visszamegy családjához abban a reményben, hogy a szökés a család számára is kellő sokk volt ahhoz, hogy a kényszerházasságról lemondjanak. A szökés ténye megerősíti őket, s azzal az elhatározással térnek vissza, hogy nem tűrik többé az elnyomást a családon belül.
 

Ezek is érdekelhetnek