Tejjel a daganatok ellen

Világszerte évente félmillió, Magyarországon pedig ugyanennyi idő alatt ötezer ember veszíti életét rosszindulatú vastagbéldaganat miatt. A statisztikák szerint 2008 óta a nők körében a vastagbélrák a második, a férfiak között pedig a harmadik leggyakoribb daganatféle.

Család-otthonHardi Judit2012. 12. 18. kedd2012. 12. 18.
Tejjel a daganatok ellen

Jellemzően a jóléti társadalmakban fordul elő, amiért a kalóriadús táplálkozás, a mozgásszegény életmód, és az egyre növekvő környezeti károsodások okolhatók. A megbetegedést megelőzhetjük a legújabb svéd kutatások szerint: a tejben lévő, úgynevezett laktoferrin4-14 elnevezésű fehérje ugyanis hosszú távon gátolja a vastag- és végbélrák sejtek szaporodását és növekedését.

A vizsgálatok során először ultraibolya sugárzással kezelték a vastagbélrák sejteket, majd ugyanezt a folyamatot megismételte laktoferrinnel, és anélkül is – ismertette Dr. Matos Lajos orvos a svédországi tudósok munkáját. Hogy a laktoferrin károsította a rosszindulatú sejtek DNS szerkezetét, azt az úgynevezett üstökös technikával mutatták ki. Az elnevezés onnan ered, hogy a károsodott sejtek jellegzetes „csóvát húznak” maguk után, a rongálódás mértékét pedig az „üstökös” fejének és csóvájának méretarányaiból ítélték meg a kutatók.

A rendszeres tejfogyasztásra a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika gyermekonkológusa, Dr. Garami Miklós is biztat: "A kalcium játssza a legnagyobb szerepet a tumorsejtek pusztításának elősegítésében, ételeink lebontásáért felelős szerveink vannak ugyanis leginkább kitéve a rákos megbetegedés kockázatának. Megfelelő mértékű tejfogyasztás mellett a testsúly csökkentése és a fizikai aktivitás segítenek a daganat kialakulási kockázatának mérséklésében.”

Ne felejtsük el, a tejfogyasztás önmagában nem jelent védelmet a rákos megbetegedésekkel szemben, a rendszeres szűrővizsgálat elengedhetetlen mindannyiunk számára.

Ezek is érdekelhetnek