A csimpánzok is korrektek

Kiderült, hogy a csimpánzok is hasonló igazságérzettel rendelkeznek, mint az emberek.

Család-otthonKovács Réka2013. 01. 29. kedd2013. 01. 29.
A csimpánzok is korrektek

A kutatás során „korrektség” játékot játszottak húsz 2 és 7 év közötti gyerekkel és hat felnőtt csimpánzzal és azt találták, hogy a reakcióik nagyon hasonlítanak a korábban emberek között megfigyelt reakciókra. Az atlantai Emory Egyetem kutatói az un. Ultimátum játékot játszatták a résztvevőkkel, amivel a legjobban mérhető az emberi korrektség érzet. A játék során az egyik résztvevőnek fel kell ajánlania a másiknak a jutalom egy részét, amit a másiknak el kell fogadnia, még mielőtt mindketten megkapnák a jutalmat.

Az emberek többsége nagyvonalúan, akár a nyeremény felét is felajánlják a társaiknak, és pontosan ugyanezt tapasztalták a csimpánzoknál is. A játék szabályai kikötik, hogy amennyiben a partner nem fogadja el a felajánlást, akkor egyikük sem kapja meg a felajánlott jutalmat. A játékok során mind a kisgyerekek, mind a csimpánzok egyenlő arányban osztották meg a jutalmat, habár azt változtathatták volna.

A játék módosított változatában azonban, amikor a jutalmat nem kellett felajánlani, akkor önmaguktól a résztvevők sokkal önzőbben döntöttek, maguk számára hagyva a nyeremény nagyobb részét.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek