Ecet: sokkal több, mint ízesítő

Hosszú időn át csak, mint szimpla ételízesítőt tartottuk számon az ecetet, napjainkra viszont – nem kis részben a hazai gyártású biológiai erjesztésű eceteknek köszönhetően – fontos eszközévé vált az egészségmegőrzésnek is.

Család-otthonValló László2013. 01. 28. hétfő2013. 01. 28.
Ecet: sokkal több, mint ízesítő

Ha végigtekintünk az ecetek frontján, gazdag választékkal szembesülünk. A hagyományos, 10-20 százalékos ételecetek változatlanul a házi tartósításban, a savanyúságok eltevésében játszanak főszerepet. Az 5-10 százalékos savtartalmú ízesített ételecetek a salátáknak, és a különféle ételeknek adnak különleges ízt. Fölsorolni is sok a változatokat, amelyek között van hagyma, fokhagyma, tárkony, citrom, mustár ízesítésű, sőt létezik az úgynevezett csemegeecet is, ami pedig tízféle fűszernövény kivonatát tartalmazza.

A biológiailag legértékesebb csoport a gyümölcseceteké. A gyümölcsből először bor, abból pedig a gyümölcsecet készül, amely megőrzi a gyümölcs szervezetünk számára fontos elemeit, így az ásványi sókat és a nyomelemeket. Kiváló minőségű gyümölcsecetet ad például a szabolcsi alma leve, de ide sorolandók a borecetek is, amelyek fehér- és vörösborból egyaránt készülnek. De kaphatók olyan különlegességek is, mint a fűszeres borecet vagy a tokaji bor továbberjesztésével nyert tokaji borecet.

Hogy az ecet fertőtlenít, azt már a jó öreg Hippokratész is tudta, és alkalmazta is mintegy 2500 esztendővel ezelőtt. Ámde egyéb kedvező élettani hatásairól is vannak már följegyzések az ókortól, amelyeket a modern tudomány is megerősített. Máig nem avuló, ősi recept például az ecet és méz keverékéből álló köhögéscsillapító. De a torokfájás enyhítésére is kiváló, amihez egy kávéskanál ecet és egy pohár víz keverékével kell gargalizálnunk.

Régről ismert, mint emésztést javító szer is; emésztési zavar esetén 2 kávéskanál ecet csodát tesz. De vízhajtó, anyagcsere gyorsító és étvágycsökkentő hatása révén kiváló fogyasztószer is. Ha minden étkezés előtt megiszunk egy pohár meleg vízben elegyített kávéskanálnyi ecetet, nem maradhat el a fogyás. Mindezeken túl hatékony szerepe van a vérkeringés élénkítésében, és mivel sok antioxidáns anyagot tartalmaz, védelmet nyújt a rákos megbetegedés ellen is.

Ezek is érdekelhetnek